Mercator krijgt Europese subsidie voor leermiddelen voor bedreigde talen

Mercator krijgt een Europese subsidie voor de ontwikkeling van leermiddelen om bedreigde talen een plek te geven in de klas. Mercator is het Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren, een onderdeel van de Fryske Akademy in Leeuwarden.
Het gebouw van de Fryske Akademy in Leeuwarden, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut van Fryslân (Doelestraat) © Omrop Fryslân, Sian Wierda
In samenwerking met kennisinstituten in Portugal, Noorwegen, Letland en Estland zal Mercator de komende drie jaar als projectcoördinator werken. Het doel is om onderwijsprogramma's voor bedreigde talen te vernieuwen. De focus ligt daarbij op het beschikbaar stellen van praktische instrumenten om te helpen de overdracht van de taal te bevorderen.
Het project is nu in de opstartfase. Uiteindelijk zullen onderwijzend personeel en gemeenschapsleiders van gebieden met minderheden en bedreigde talen gebruik kunnen maken van de gratis materialen op de projectpagina.
De subsidie die Mercator en haar projectpartners hebben gekregen, komt uit het ErasmusPlus-programma van de Europese Commissie, bestemd voor projecten op het gebied van onderwijs, opleiding, jongerenzaken en sport. De subsidie is een bedrag tussen de 2,5 en 3 ton.