Michelle de Jong: "Naar de Spelen met mijn zus, dat is geweldig"

Michelle de Jong gaat zonder al te hoge verwachtingen naar haar eerste Olympische Spelen. Vooral met veel enthousiasme, als een echte liefhebber. "Als de winter afgelopen was en er waren geen schaatswedstrijden op tv, dan was ik chagrijnig. Dan zei ik: wat is dit nou?"
"Wees blij dat je er überhaupt mag staan"
Iedere dag kijken we met een Friese debutant vooruit op de Olympische Spelen en halen we herinneringen op aan oude edities van de Olympische Spelen. Deze week doen we dat met:
Wat is jouw eerste herinnering aan de Olympische Spelen?
"In 2014 mocht ik mee met Antoinette, naar Sotsji. Toen was ik samen met mijn ouders gaan kijken. We hebben er een mooie trip van gemaakt. Ik was op dat moment geblesseerd en 14 jaar oud. Ik had heel lang last gehad van mijn knieën. Maar toen was ik daar en toen dacht ik: dat wil ik later ook. En het liefst met Antoinette samen. Nu komt die droom uit, ook nog samen met mijn zus, dus dat is supermooi. En ook nog met Femke Kok, mijn teamgenootje."
Antoinette was toen 18 jaar en werd toen zevende op de 3.000 meter. Wat weet je daar nog van?
"Het was best wel een beetje beladen. Aan de ene kant supermooi dat je er op zo'n jonge leeftijd al staat. Maar ik weet dat ze meer had gewild. Ze wist ook dat er meer in zat. Toen zag ik haar zo balen. Maar ik dacht ook: waardeer ook dat je er überhaupt al staat. Je maakt alles mee. Op de Spelen daarna pakte ze twee medailles. Nu weet ik dat ze voor goud kan gaan."
Was 2014 dan ook jouw eerste herinnering aan de Spelen?
"Ik kan me niet een specifieke Olympische Spelen herinneren. Maar wel alle World Cups. Die vond ik altijd leuk om te kijken. Als de winter afgelopen was en er waren geen wedstrijden meer op tv, was ik chagrijnig. Dan zei ik: wat is dit nou? Ik wil schaatsen kijken. Daar is alles wel zo'n beetje mee begonnen. Antoinette heeft dat in gang gezet. En ik dacht: daar wil ik achteraan."
Weet je dan niets meer van Vancouver?
"Nee, maar ik vind het altijd wel heel leuk om die wedstrijden terug te kijken. Ireen Wüst heeft het daar natuurlijk ook erg goed gedaan. Die gaat nu ook mee. Dus daar kunnen we veel van leren."
Ik vond Sang-hwa Lee vroeger altijd cool.
Michelle de Jong
Had je eerder ook een favoriete schaatser?
"Ik vond Sang-hwa Lee vroeger altijd cool. Zij heeft nog altijd het wereldrecord staan op de 500 meter. Qua schaatsen vond ik dat erg leuk om naar te kijken."
Grappig, dat zei Femke Kok ook.
"Ja? Echt? Wat toevallig."
Gewoon door de manier van schaatsen?
"Echt schaatsend. Heel hard openen. Heel hard rondje rijden. Ja, ik weet niet. Gewoon een mooie schaatser."
En doen dacht je: dat wil ik ook?
"Ja, en toen dacht ik: er mist nog wat bij de Nederlanders. En dat is goud op de 500 meter bij de dames. En ook zilver. Dat heb ik wel een tijdje, dat ik dat ooit wil."
"Een medaille? Dat vind ik lastig"
Wat is er daar in Peking eigenlijk mogelijk voor jou?
"Ik had eigenlijk nog niet verwacht dat ik ernaartoe zou gaan, dit seizoen. Het was wel een doel, maar ik had het wat meer op de achtergrond staan. En nu ga ik erheen en ga ik de komende weken uitzoeken wat ik precies als doel ga hebben."
Je noemde net het voorbeeld van je zus, dat ze achtste werd. Zelf zeg je dat het al mooi is dat je erbij zit. Kun je straks ook met dat gevoel op de Spelen staan of denk je dat je dan na afloop ook flink chagrijnig bent?
"Misschien is dat op een sprintafstand wel anders. Je kunt zo maar vierde of tiende worden. Dus dat is wel een beetje anders. Ik hoop dat als ik het beste uit mezelf haal, dat ik dan tevreden kan terugkijken."
Zit er een medaille in?
"Vind ik lastig. Ik denk dat je altijd meer kunt dan je denkt. Je moet nooit grenzen voor jezelf stellen. We gaan het wel zien."
De 500 meter voor vrouwen is op zondag 12 februari van 14.56 tot 15.37 uur. Omrop Fryslân doet van alle schaats- en shorttrackwedstrijden live verslag op de radio.
Kijk voor meer nieuws over de Olympische Spelen op onze dossierpagina.