"Ontslag Johnny Jansen was onvermijdelijk"

Johnny Jansen is door de clubleiding van sc Heerenveen na 23 jaar op straat gezet. Volgens clubwatcher Arjen de Boer is Jansen de dupe van jaren aan wanbeleid. Vijf vragen aan De Boer.
Johnny Jansen © ANP
Dit zat er toch aan te komen, dit komt niet onverwacht?
"Klopt, dit was onontkoombaar. Er zou eerst worden gesproken over de lange termijn, want het contract van Jansen liep aan het eind van dit seizoen af. Maar door de dramatische start van de tweede seizoenshelft heeft de clubleiding besloten om Jansen meteen aan de kant te zetten. Het verlies tegen hekkensluiter PEC Zwolle was de druppel."
Under Jansen spile sc Hearrenfean plichtsmatig en lamlendich.
Arjen de Boer
Maar de statistieken waren toch niet zo slecht?
"Heerenveen staat nu tiende en heeft 25 punten behaald. Daar is niet veel op aan te merken. Bovendien hebben ze de Friese derby van Cambuur gewonnen.
Maar er is al veel langer onvrede over het vertoonde spel van Heerenveen. Het lukte Jansen maar niet om de ploeg naar zijn hand te zetten en maakte de spelers niet beter. Het was plichtsmatig en lamlendig. Heerenveen wil graag attractief voetbal spelen en het publiek vermaken. Dat staat zelfs in het beleidsplan, maar daar is Jansen nooit in geslaagd. "
Het is niet alleen de schuld van Johnny Jansen, het komt door jarenlang wanbeleid.
Arjen de Boer
Is dat dan alleen de schuld van Johnny Jansen?
"Nee, dat zou te makkelijk zijn. Het komt door jarenlang wanbeleid. Als je ieder jaar je beste spelers verkoopt, omdat je dat geld nodig hebt om de tekorten mee op te vullen, én er worden geen goede vervangers gehaald, dan word je ieder jaar een beetje minder.
Joey Veerman is in de winter verkocht en daar is Jansen de dupe van geworden. Veerman was bij ongeveer de helft van alle doelpunten betrokken. Dan moet je niet raar opkijken dat je nu mindere resultaten haalt."
Een boodschap van Heerenveensupporters in de Leeuwarder Courant aan de clubleiding © ANP
Wie zit er bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Fortuna Sittard bij sc Heerenveen op de bank?
"De beide assistenten, Peter Reekers en Ole Tobiasen. Tobiasen heeft natuurlijk ervaring als hoofdtrainer bij Almere City. Mogelijk zitten ze tot het einde van dit seizoen op de bank, maar er wordt ook gekeken naar andere kandidaten. Zo zou er contact zijn geweest met Mitchell van der Gaag (50), de assistent fan Erik ten Hag bij Ajax, maar dat wordt ontkend door technisch manager Ferry de Haan."
Johnny Jansen is de safolste trainer dy't Hearrenfean ferlit mei in litteken.
Arjen de Boer
Wat gaat er nu met Johnny Jansen gebeuren?
"Jansen heeft laten weten dat hij met "opgeheven hoofd" de club door de voordeur verlaat. De club is voor hem op zoek naar een andere rol. Maar misschien dat hij het ergens anders wil proberen, als hoofdtrainer of als assistent.
Jansen is natuurlijk een echte clubman en hoofdtrainer worden bij Heerenveen was zijn droombaan. Maar hij is de zoveelste trainer die de club verlaat met een litteken."