Restauratie schip 'Mona Lisa van de haven' in Franeker loopt uit

Op de werf van Jelle Talsma in Franeker wordt op dit moment nog gewerkt aan de renovatie van één van de bekendste schepen van Rotterdam. Het gaat om de Stadsgraanzuiger 19. In mei kwam hij op de werf voor een grote opknapbeurt.
Kijk hier hoe het staat met de restauratie van het oude graanzuigschip:
Over ruim een maand moet de laatste nog werkende graanzuiger in Europa klaar zijn. Bij Talsma Shipyards in Franeker hebben ze het er maar druk mee. Daar zijn ze gespecialiseerd in de restauratie van dergelijke historische machines met een maritiem verleden. "Het is een prachtige opgave", zegt Tjitze Stiensma. Hij is als projectmanager van Talsma betrokken bij de restauratie.

Onderwaterschip

Over het grote geheel gaat alles volgens plan, maar er waren wel tegenvallers: "Wat we niet konden zien was het onderwaterschip. We hebben daar een groot deel van moeten vervangen. We blijven binnen budget en hebben veel andere kleine dingetjes ook aan kunnen pakken."
Bij het Maritiem Museum Rotterdam waren ze daar al bang voor, zegt Karin Meirik. "Dat zie je niet. Bedenk dan dat dit schip echt al heel oud is. Er is altijd wel opgeknapt, maar nooit zo intensief als nu."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het heeft ook lang geduurd voordat het museum het geld voor het project had. Meirik: "We hebben veel te danken aan de Vlaamse overheid. Het schip ligt deels in Rotterdam en deels in Antwerpen. Met deze bijdrage en onder andere ook het geld uit fondsen hebben we een budget van ruim 2 miljoen euro."

'De Mona Lisa van de haven'

Een groot bedrag, maar de moeite meer dan waard. "Ik zeg wel eens: dit is onze Mona Lisa. Het is gewoon van groot belang omdat het een duidelijk beeld geeft van de industrialisatie in de haven", zegt Meirik. "Maar je kunt ook een parallel met het heden trekken. Denk dan aan de robotisering. Daarom is het van groot belang deze graanelevator te behouden."

Terug naar Rotterdam

Het doel was dat de zogenaamde graanelevator eind 2021 gerestaureerd zou zijn en weer naar Rotterdam kon worden gesleept. Maar dat is de heren van Talsma niet gelukt. Naar verwachting zal de restauratie eind februari klaar zijn.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma