Liudger Drachten doet aangifte na datalek: leerlingen hackten docentenlaptop

Twee leerlingen van CSG Liudger Raai in Drachten hebben de persoonlijke gegevens van 1.150 leerlingen, hun ouders en medewerkers verspreid. De scholengemeenschap heeft aangifte gedaan van het lek.
© Omrop Fryslân, Darshan Boerema
De betrokkenen zijn maandagmiddag op de hoogte gebracht van het lek. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gebracht. Dat laat een woordvoerster van de school weten.

Software

Eind november mocht een leerling een laptop van een docent gebruiken, omdat hij zelf niet een bij zich had. De leerling heeft toen een programma geïnstalleerd op de computer, waardoor hij samen met zijn schoolgenoot toegang had tot de gegevens van de laptop.
Beide leerlingen zij op dit moment geschorst.

Discord

De gegevens zijn afgelopen week gepubliceerd op Discord. Een internetplatform, dat vooral wordt gebruikt door gamers, waarop gebruikers kunnen communiceren via spraak, video, media, bestanden en chats.
De gelekte gegevens zijn onder meer namen, adressen, telefoonnummers en bijzonderheden van leerlingen, hun ouders en personeelsleden. De gegevens zouden inmiddels van het platform af zijn gehaald.