Ellia Smeding mag naar de Olympische Spelen; maar haar coach moet thuisblijven

Ellia Smeding stapt woensdag op het vliegtuig naar Peking. De Brits-Friese schaatsster mag namelijk meedoen aan de Olympische Spelen. Ze kreeg het goede nieuws net na een aantal spannende weken.
Ellia Smeding kreeg pas het goeie nieuws te horen
De bedoeling was eerst dat Ellia Smeding vorige week maandag, op 17 januari, te horen zou krijgen of ze wel of niet naar Peking mocht. Maar, het duurde en het duurde maar. En er kwam die dag geen duidelijkheid. "Ik zat de dagen af te tellen, want ik was heel gespannen", vertelt Smeding.
Het uitblijven van duidelijkheid had een grote invloed op het gemoed van Smeding. "Ik was niet heel gezellig meer op een gegeven moment. Gelukkig was Cornelius (Kersten, har freon, red.) er, hij stelde me gerust."
Toen het telefoontje kwam en ze hoorde dat ze op de 1.000 en 1.500 meter in actie mag komen in Peking, waren er tranen van blijdschap. "Ik had de hoop al opgegeven, want het duurde zo lang. Ik was zo blij en opgelucht na het verlossende woord."
Hopelijk gaan ze allemaal kijken als Cornelius en ik moeten rijden.
Ellia Smeding hoopt dat heel Engeland meeleeft
Met haar vriend Cornelius Kersten zal Smeding in Peking uitkomen voor Groot-Brittannië. Het is voor het eerst sinds dertig jaar dat er Engelse schaatsers meedoen aan de Winterspelen. Hun prestaties helpen mee in het grotere doel van Smeding: het schaatsen bekender maken in het Verenigd Koninkrijk.

Interviews met de BBC

De inwoners van Engeland zullen zeker met haar kennismaken, nu duidelijk is dat ze meedoet aan het grootste sportevenement van de wereld. "Ik heb allemaal interviews met grote zenders als BBC en Eurosport, daar kijken super veel mensen naar. Hopelijk gaan ze allemaal kijken als Cornelius en ik moeten rijden", hoopt Smeding.
© Orange Pictures
Ellia Smeding is geboren in Engeland, in een plaatsje vlakbij Londen. Daar groeide ze op, tot ze op haar achtste met haar ouders naar Fryslân verhuisde. Nu woont ze al vijftien jaar in Fryslân. Hier begon ze als klein meisje bij de Ferwerter ijsclub met schaatsen. Langebaanwedstrijden rijdt Smeding voor Team FrySk van coach Siep Hoekstra.
Siep Hoekstra is de coach van Smeding bij Team FrySk. Hij is trots op zijn pupil en zat er geen moment over in of ze wel of niet zou gaan. "Het was voor mij geen verrassing. Het moest nog even worden bevestigd door de ISU. Dat viel niet mee", vertelt Hoekstra.
Dat doet zeer. Ik ben er twee dagen ziek van geweest.
Coach Siep Hoekstra gaat niet met Ellia Smeding mee naar Peking
Je zou zeggen dat ze samen naar China reizen, maar dat is niet het geval. De Britse schaatsbond heeft Daniel Greig aangewezen als coach van Smeding en Kersten. Greig is assistent-trainer bij de ploeg van Kersten, Worldstream. "Dat doet zeer. Ik ben er twee dagen ziek van geweest", geeft Hoekstra toe.

Cirkel was rond geweest

"Niet omdat ik niet mee mag, maar Ellia is vanaf haar tiende bij ons. Mijn jongste dochter heeft zich de bochten geleerd. Mijn oudste dochter heeft haar ook getraind. Het was een prachtig verhaal geweest. Dan was voor ons het cirkeltje gelopen geweest", zegt de coach van Team FrySk.
Coach Siep Hoekstra is blij voor Ellia, maar mag zelf niet mee
Omdat Marwin Talsma en Peter Michael uit de ploeg van Hoekstra het niet hebben gehaald, betekent het dat hij definitief niet naar Peking mag. En dat doet helemaal zeer voor de coach uit Jorwert, want: "De volgende Olympische Spelen maak ik ook niet meer mee. Ik ben nu 66, dan ben je te oud."
Woensdag vliegen Smeding en Kersten met de Nederlandse ploeg naar Peking. "We moeten 500.000 coronatests ondergaan", lacht Smeding met gevoel voor overdrijving. "Als die allemaal negatief zijn, mogen we in het Olympisch dorp en kunnen we rijden."

Friese vlag

Is er ook nog een kans dat we een Friese vlag zien bij Smeding? "Misschien neem ik die stiekem mee en ga ik er een klein beetje mee zwaaien."