Doodskist bij demonstratie tegen houtkachels in Leeuwarden

Met name in de wintermaanden kun je het op veel plekken ruiken: houtkachels die aan staan. Dat moet stoppen, vinden twee groepen die dit weekend actie voeren in Leeuwarden. Volgens de organisatie kwamen er 25 mensen op af.
Demonstratie in Leeuwarden tegen houtkachels:
Het gaat om de actiegroepen Stop Houtrook Nu en Friezen voor Frisse lucht, die in het centrum van Leeuwarden de aandacht wilden trekken. Daarvoor hadden ze een doodskist mee, om uit te beelden dat houtrook dodelijk is.
Wat de groepen betreft moet er daarom een verbod op houtstook komen.
Volgens onderzoek komen er veel meer schadelijke stoffen vrij bij het stoken van hout als bij het gebruik van een CV-ketel. Volgens Milieucentraal is het stoken van hout ongezond voor iedereen.

Weerstand in de raad

Leeuwarder raadslid Petra Vlutters (GroenLinks) kreeg een rampbrief overhandigd bij de demonstratie. Ze denkt ook dat er genoeg bewijs is dat houtkachels schadelijk zijn, maar merkt toch veel weerstand tegen maatregelen in de raad.
Zelf ziet Vlutters het liefst een verbod op houtstook in woonwijken, haar partij is daarover nog verdeeld. Met schriftelijke vragen wil de partij uitzoeken wat de gemeente kan doen om schadelijke effecten van houtstook te verminderen. Vlutters is niet bang voor weerstand: "Je weet gewoon dat het beter is om niet te doen dan wel te doen."
Die stookcursussen blijken gewoon verkooppraatjes te zijn dat je verantwoord kan stoken.
Mariël Ellens (Stop Houtrook Nu)
De actiegroep wil een totaalverbod op het stoken. "Wij willen dat de gemeenten de urgentie hiervan inzien, dat ze de goede maatregelen nemen", zegt Mariël Ellens fan Stop Houtrook Nu.
In voorlichting door stookcursussen ziet Ellens geen toekomst: "Die stookcursussen blijken gewoon verkooppraatjes te zijn dat je verantwoord kan stoken. Wij hebben één tip: doe het niet."