Cambuur terug op historische Alkmaarse grond met twee nieuwe namen

Er staan zaterdag twee andere spelers bij SC Cambuur aan de zijkanten van de verdediging. Doke Schmidt komt terug van een schorsing en Sekou Sylla vervang Alex Bangura, die nu geschorst is.
Assistent-trainer Pascal Bosschaart over de opstelling:
Linkerverdediger Alex Bangura kreeg afgelopen week tegen Sparta Rotterdam zijn vijfde gele kaart en is daardoor geschorst. Voor zijn vervanger Sekou Sylla betekent het zijn debuut bij Cambuur. Hij werd twee weken geleden overgenomen van TOP Oss. Het gaat hard met Sylla, helemaal omdat hij tot afgelopen zomer speelde bij de amateurs van Excelsior Maassluis.
De technische staf van Cambuur heeft vrijdag nog even met Sylla gezeten om hem op zijn gemak te stellen, vertelt assistent-trainer Pascal Bosschaart. "Wij hebben hem voor de training apart geroepen en geprobeerd de druk weg te nemen. Hij kan het eigenlijk niet fout doen morgen."

Niet verbeten

Doke Schmidt mag weer in de basis beginnen. Hij kreeg een rode kaart in de Friese derby tegen sc Heerenveen en miste daardoor de duels met Heracles Almelo en Sparta Rotterdam. Zijn laatste eredivisieduel dateert dus van een maand geleden. "Tuurlijk wil je graag spelen, maar ik heb me niet verbeten. Ik heb vorige week tegen RKC nog een oefenwedstrijd meegedaan. Maar dat ik weer in de eredivisie kan spelen, is fijn."
Doke Schmidt keert terug van zijn schorsing:
De eerste wedstrijd tussen SC Cambuur en AZ werd door de Leeuwarders kansloos met 3-1 verloren. Zaterdag is het duel in het AFAS Stadion in Alkmaar en dat is voor de club een bijzondere plek. Daar werd Cambuur namelijk kampioen van de eerste divisie op 23 april vorig jaar.
Een moment waar Bosschaart en zijn collega's nog even aan terug hebben gedacht. "Dat is wel even ter sprake gekomen in de trainerskamer vandaag. Het is mooi om terug te komen op de plek waar wij een heel mooie avond hebben beleefd. Maar het gaat nu om het hier en nu."
Nu je het zegt, is dat een mooie herinnering aan een avond in Alkmaar.
Doke Schmidt komt terug in het stadion waar Cambuur vorig jaar kampioen werd
Schmidt heeft het er met zijn ploeggenoten niet over gehad. Hij kijkt er wel met een goed gevoel op terug. "Vorig jaar hebben we daar een leuke avond gehad. Nu je het zegt, is dat een mooie herinnering aan een avond in Alkmaar", zegt de verdediger.
Zou hij zaterdag, als hij de bus uitstapt voor het AFAS Stadion, ook nog een keer terugdenken aan die bijzondere 23e april van vorig jaar? Schmidt: "Ik denk het niet. Daar ben ik te nuchter voor."
© Orange Pictures
De wedstrijd tussen SC Cambuur en AZ is zaterdagavond te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân. Dat begint om kwart voor acht. Sportverslaggever Andor Faber verzorgt het commentaar vanuit het AFAS Stadion. Het is niet de enige wedstrijd in het radioprogramma, want sportverslaggever Roelof de Vries doet daarin verslag van sc Heerenveen tegen PEC Zwolle.