Nieuwe damwand bij Holwerd is niet zomaar geplaatst: "Deze klus is een echte uitdaging"

De pier bij Holwerd is al een aantal weken afgesloten. Voor wekelijkse bezoekers was de vraag wat er gebeurt. Het heeft te maken met een nieuwe damwand.
Hoofduitvoerder Roel de Vries legt het uit:
"Als het weer mee zit, worden vrijdag de eerste damwandplaten de grond ingeheid", vertelt De Vries. "De omstandigheden op de veerdam maken deze klus tot een echte uitdaging. Niets is zo veranderlijk als het weer."
Wat de klus juist zo mooi maakt, is volgens de hoofduitvoerder 'de prachtige omgeving en complexiteit van de locatie'.
De boot van en naar Ameland heeft van de werkzaamheden geen hinder. "In een vroeg stadium hebben wij al met Wagenborg en andere gebruikers van de veerdam om tafel gezeten. In principe hebben we elke dag even kort overleg met Wagenborg, of de schipper van de boot. De afspraak is dat wij de werkzaamheden kort stoppen als de boot aankomt. Als die vertrekt, gaan wij weer verder met onze werkzaamheden."

Maanden werk

Het werk aan de veerdam neemt meerdere maanden in beslag. "Je zou zeggen, een tiental meters damwand heb je toch zo geplaatst? Maar er gebeurt echt nog heel veel om heen. In een dag of tien willen we de nieuwe stalen damwand voor de oude geplaatst hebben. Daarna begint het verankeren, het grondwerk en nieuwe reddingstrappen. Daarnaast zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden, die hier vaak iets heftiger zijn dan binnendijks."
De uitvoerders van de werkzaamheden denken ook aan de zeezoogdieren. Een halfuur voordat de werkzaamheden beginnen, hangen ze een speciaal apparaat in het water. "De zeehonden en andere zeezoogdieren worden door het apparaat buiten een straal van 500 meter gestuurd, zonder dat zij daar schade van ondervinden."
Als de werkzaamheden volgens planning blijven verlopen, is de veerdam eind april, begin mei weer toegankelijk voor iedereen.
Roel de Vries