Nieuwe generatie natuurijsmeesters wordt opgeleid; kennis vastgelegd in 'Gilde'
Na een oproep van de KNSB in oktober voor nieuwe natuurijsmeesters hebben maar liefst 850 belangstellenden zich aangemeld. Ze kregen woensdagavond een online introductie en het 'Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters' is opgericht.

"Zo'n grote respons hadden we niet verwacht", zegt Rieks Poelman, hij is voorzitter sectie natuurijs van de KNSB en zelf ijsmeester. "Er zijn zo'n 400 verenigingen in Nederland. We dachten gemiddeld een persoon per vereniging te krijgen, en dan mochten we niet mopperen. Dat het er nu twee keer zoveel zijn, is overweldigend en overdonderend. En het vergt ook wel wat van de organisatie om ze allemaal aan de bak te krijgen."
Ze zochten vooral jongere mensen, tussen de 20 en 40 jaar. "Die groep heeft massaal gereageerd. Daarmee zien we kans om de knowhow die bij de oude ijsmeesters aanwezig over te dragen aan volgende generaties, zodat we in de toekomst ook op mooie ijsbanen kunnen blijven schaatsen."
Op de introductieavond is de nieuwe ijsmeesters verteld wat ze kunnen verwachten in de cursus.
Het natuurijsmeesterschap is een bijzonder ambacht.
Met de oprichting van het 'Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters' willen ze een platform bieden om de kennis van oude ijsmeesters vast te leggen en over te dragen aan nieuwe generaties.
Platvorm voor kennis
"Zo'n platform was er nog niet, dus dat willen we met het gilde doen. Het natuurijsmeesterschap is een bijzonder ambacht. Het is jouw verantwoordelijkheid om tegen het bestuur van de vereniging te zeggen dat de baan open mag."
Poelman hoopt uiteraard dat de ijsbanen deze winter nog open kunnen. "De meeste Elfstedentochten vonden plaats in februari, en die maand komt nog. Dus we houden alle goede hoop."
Rieks Poelman, voorzitter sectie natuurijs van de KNSB en ijsmeester

Bij de aanmeldingen zitten ruim 100 Friezen. Een van hen is de 32-jarige Johannes Visser uit Dokkum. "Ik vind het belangrijk dat het schaatsen op natuurijs ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijft, daar wil ik mij voor inzetten."
Vergrijzing
Als bestuurslid van de ijsclub in Dokkum, die trouwens de oudste ter wereld is, ziet hij de vergrijzing om zich heen. "Er zijn nu drie ijsmeesters. Die wil ik niet voor de voeten lopen, maar er zal een punt komen dat ze niet meer kunnen of willen en dan kan ik het doen."
Na de digitale introductieavond volgen nog fysieke cursusdagen, al is dat nog wat onzeker in verband met corona. "Ik hoop dat ik mijn kennis deze winter nog kan inzetten, maar ik denk niet dat dat ervan komt."
Johannes Visser uit Dokkum