Súdwest-Fryslân wil zelf onderzoeken hoe Empatec moet worden bestuurd

De gemeente Súdwest-Fryslân wil toch zelf onderzoeken hoe de bestuursstructuur van sociaal werkleerbedrijf Empatec anders kan en hoe de gemeenteraad meer invloed kan hebben. Ook al is er al eerder een toekomstplan gemaakt.
Overhandiging van het raadsenquêterapport door voorzitter Pieter de Vries aan burgemeester Jannewietske de Vries © gemeente Súdwest-Fryslân
Dat is een van de aanbevelingen, die kwam uit de raadsenquête naar de financiële en bestuurlijke problemen bij Empatec. Nu is de gemeente met Harlingen, Waadhoeke en De Fryske Marren eigenaar van Empatec via de zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling, de GR. Een optie is om die GR af te schaffen en Empatec als NV op te heffen. Súdwest-Fryslân wil dan zelf opdrachten geven aan Empatec. De gemeenten worden aandeelhouder.

Alle opties verkennen

Er is eerder door de vier colleges en de GR een toekomstplan gemaakt, de zogenaamde businesscase. Daarin zijn aanpassingen gedaan om de gemeenten meer invloed te geven. Alleen het college van Súdwest-Fryslân staat er nog niet achter. Die wil alle mogelijke bestuurlijke opties verkennen.
Dat is ook de uitkomst van de raadsenquête. Die vindt het plan ook niet ver genoeg gaan en doet de suggestie dat de gemeenten directe aandeelhouders worden van het bedrijf.

Vragen aan het college

Raadsleden kregen woensdagavond in de commissievergadering Boarger en Mienskip de kans om vragen te stellen aan het college over de raadsenquête en de aanbevelingen. Er waren vragen of het college de opties over hoe Empatec moet worden bestuurd en welke invloed de raden daarbij hebben, al heeft uitgezocht.
Dat is nog niet zo, het gaat om het verkennen van die opties, zegt wethouder Gea Wielinga. Ook zijn er vragen over de termijn van besluiten, want de raadsverkiezingen komen eraan en dan moet alles worden overgedragen.
Een wagen van sociaal werkleerbedrijf Empatec © Omrop Fryslân, Sian Wierda

Ook kijken naar de mens

Er is steeds gezegd dat er voor de werknemers van Empatec niets zal veranderen in bijvoorbeeld de lonen en pensioenen. Toch is er onrust ontstaan.
Volgens de Empatec-directeur komt dat onder andere door al de verschillende onderzoeken en publicaties. Daarin staat steeds alleen de financiële en bestuurlijke kant centraal en niet het mensbeeld. Hij pleitte er dan ook voor om bij de keuze van de toekomstige bestuursvorm daar wel rekening mee te houden.
In februari neemt de gemeenteraad een besluit en in maart moeten alle vier gemeenteraden besluiten over de toekomst. Het is maar de vraag of dat lukt.
Verslaggever Ronnie Porte volgde de digitale vergadering