liveblog | 19 januari

Coronanieuws 19 januari: Duizenden Friese schoolkinderen thuis | Burgemeesters kritisch

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • De cultuursector voerde vandaag actie met kappers en yogalessen in musea en theaters;
  • GGD hoopt dat OMT naar quarantaineregels wil kijken: zo'n 3.000 Friese kinderen zitten thuis;
  • Er liggen 1.185 mensen met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen;
  • Er zijn woensdag 912 nieuwe besmettingen in Fryslân vastgesteld, maar er was wel een storing bij het RIVM.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 19 januari, 22:53
woensdag 19 januari
22:50

Einde van de liveblog

Dit is het einde van de liveblog. Morgenochtend wordt er weer een nieuw liveblog opgestart. Dank voor het volgen.
22:50

De burgemeester van Tytsjerksteradiel schaart zich ook achter de brief

22:43

Kans op ziekenhuisopname kleiner na booster

Mensen met een boosterprik hebben een vijf keer lagere kans op een ziekenhuisopname, stelt het RIVM. Dat is gedaan op basis van ziekenhuiscijfers over de laatste twee maanden. Kanttekening is wel dat het met name over de deltavariant gaat, terwijl de omikronvariant steeds overheersender wordt.
De bescherming voor mensen met een extra prik was 97 procent tegen ziekenhuisopnames en 98 procent tegen IC-opnames. Voor mensen met maar twee prikken is dat 85 en 93 procent.
Volgens het RIVM is de boosterprik dus heel effectief om ziekenhuisopnames te voorkomen.
22:39

Ook de burgemeester van Schiermonnikoog staat achter de brief

22:34

Jannewietske de Vries kan zich in de brief vinden:

22:29

"Logica in coronabeleid ver te zoeken"

Met nog dertig andere burgemeesters heeft Sybrand Buma van Leeuwarden een open brief aan het kabinet geschreven. De boodschap: het hedendaagse coronabeleid is niet meer houdbaar en beschadigt het vertrouwen in het bestuur.
Volgens de burgemeesters is lokale handhaving langzamerhand het centrale element van de crisisbestrijding geworden. "Maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan, ook tegenover hen die van goede wil maar inmiddels moedeloos zijn", schrijven ze.
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden © ANP
20:24

Supermarkten bang voor lege schappen

Supermarkten krijgen steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet. Volgens brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dreigen schappen in de supermarkten daardoor leeg te raken. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.
Lege schappen in een supermarkt © ANP
Volgens CBL-directeur Marc Jansen komen filiaalmanagers van supermarkten steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen, zoals die voor brood of groente en fruit, moeten sluiten doordat te veel personeel is uitgevallen. "Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt hij. "We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken."
De regering versoepelde vorige week al de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet. Maar volgens het CBL levert dit alsnog problemen op voor de vele jongeren die in supermarkten werken. Jongeren onder de 18 jaar kunnen nog geen boosterprik halen.
De branche wil daarom dat supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze klachtenvrij zijn. Dat moet dan dus ook gelden voor werknemers zonder vaccinatie of booster, benadrukt Jansen.
17:48

Tienduizenden handtekeningen onder horeca-petitie

De petitie waarin Koninklijke Horeca Nederland (KHN) oproept om de regels voor de horecasector per direct te versoepelen is woensdagmiddag al bijna 43.000 keer ondertekend. De branchevereniging vindt het "onnodig en onrechtvaardig" dat de coronamaatregelen voor de horeca, maar ook voor de cultuursector, onlangs niet zijn versoepeld.
Met de petitie, die na de laatste persconferentie werd begonnen, probeert KHN de druk op de politiek op te voeren voorafgaand aan het coronadebat op donderdag.
17:22

Duel vrouwen sc Heerenveen afgelast

De competitiewedstrijd tussen de voetbalsters van sc Heerenveen en Ajax gaat vrijdag niet door. Ajax kan vanwege meerdere positieve coronagevallen niet het vereiste minimumaantal speelsters meenemen.
De KNVB heeft het verzoek tot uitstel van Ajax geaccepteerd. Een nieuwe speeldatum is nog niet bekend.
17:20

Acties in beeld

Op meerdere plekken in onze provincie werd door de cultuursector actiegevoerd:
17:12

Actie van Pier 21 ging niet door

De actie van Pier 21 die woensdagmiddag gepland stond in De Walrus in Leeuwarden is niet doorgegaan. Organisator David Lelieveld wilde een voorstelling opvoeren, maar omdat burgemeester Sybrand Buma het had verboden, durfden ze het niet aan.
"Dat is wel teleurstellend", zegt Lelieveld. "We hebben nog wel gezocht naar andere locaties, maar niet naar buiten toe... Dat kan niet. Dan wijken we te veel af van de landelijke actie."
David Lelieveld van Pier 21
17:05

Januari breekt maandrecord positieve tests

Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd.
Het oude record was in november gevestigd. Toen waren er in dertig dagen tijd 510.751 positieve tests. Dat record leek dinsdag al te worden geslecht, maar het dagcijfer toen viel laag uit door een storing.
16:51

Kerkgangers weer welkom

Dominees in de Friese kerken hoeven vanaf zondag niet langer te preken voor lege kerkbanken. Vanaf zondag mogen er weer 50 kerkgangers worden toegelaten, zo heeft classispredikant Wim Beekman vandaag bekendgemaakt in een brief aan de protestantse kerken in onze provincie. Sinds 19 december hielden de meeste kerken zich aan het advies om diensten zonder publiek te houden. Gemeenteleden moesten de dienst dan thuis volgen, via internet.
Kerkgangers zijn zondag nog niet zomaar welkom, het advies aan de kerken is om te werken met een reserveringssysteem, om te voorkomen dat het te druk wordt.
Predikant Wim Beekman over het besluit
© Timo Jepkema, Omrop Fryslân
16:38

Duizenden Friese kinderen zitten thuis

In heel Fryslân zitten op dit moment bijna drieduizend schoolkinderen thuis in quarantaine, omdat bij hen in de klas op zijn minst drie kinderen besmet zijn met het coronavirus. Oorzaak is de erg besmettelijke omikronvariant. En de strenge regels: bij drie besmette kinderen moet de hele klas naar huis.
Overal in het land is dit het beeld, duizenden kinderen die thuiszitten vanwege corona. De roep om de strenge regels los te laten begint luider te worden.
Maar het is wel een dilemma, zegt woordvoerder Derk Moor van de GGD Fryslân: "Als zoveel kinderen thuis komen te zitten van onderwijs, dan is dat niet goed. Aan de andere kant als we de besmettingen zomaar door laten gaan; de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn voor een groot deel nog niet geprikt. En hoe gaat de variant dan landen bij de mensen die niet zijn geprikt? Dat weet je natuurlijk nog niet heel goed."
Derk Moor van GGD Fryslân
16:32

Cel- en werkstraffen voor rellen bij horecasluiting Leeuwarden

Een 18-jarige man uit Drachten heeft drie maanden cel gekregen vanwege zijn betrokkenheid in november bij de rellen in Leeuwarden om de horecasluiting. Drie andere verdachten kregen werkstraffen van 80 en 90 uren opgelegd.
De horeca moest op zaterdag 13 november vanwege de coronamaatregelen om acht uur 's avonds dicht. Na die tijd verzamelden zich honderden mensen op het Zaailand en daar werd de stemming steeds grimmiger.
© Noordernieuws
16:22

Theater De Colle in Kollum bleef dicht

Theater De Colle in Kollum deed vandaag niet mee aan de cultuuractie, maar steunt de theaters wel.
Het theater kan een boete van 4000 euro niet riskeren, zegt uitbater Theo Witteveen tegen RTV NOF. "Financieel moeten wij ons al twee jaar redden. Om dan een bekeuring te riskeren, is het ons niet waard." De kans op controle is te groot, zegt Witteveen. "Ik wil niet zeggen dat de gemeente te streng is, maar ze zijn wel van de regels. Wij willen het noodlot niet tarten."
15:33

Actievoerders Tryater inmiddels aangekomen op het Zaailand

15:22

RIVM: 912 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân

In Fyslân zijn in de afgelopen 24 uur 912 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn 486 meer dan dinsdag, toen werden 426 besmettingen gemeld. Door een storing waren de cijfers toen mogelijk niet compleet.
Er zijn in de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus.
Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 38.282. Het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen is 35.588.
© ANP
15:11

Tryater voert actie

15:10

Kabinet tegen burgemeesters: protestactie mag, echt opengaan niet

Acties van ondernemers die vanwege corona hun zaak moeten dichthouden, zijn niet toegestaan als ze met hun actie eigenlijk gewoon opengaan. Dat schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie) in een brief aan het Veiligheidsberaad. Maar het handhaven van de regels is wel aan het lokale bestuur, benadrukt ze.
15:06

KNVB roept kabinet en OMT op stadions te openen

Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie.
15:00

Reisbranche vindt quarantaineregels in Nederland onlogisch

De reisbranche wil dat de overheid eindelijk eens met "logische quarantaineregels" komt. "Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op", zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Hij ergert zich eraan dat het quarantainebeleid dat vrijdag door het kabinet werd uitgedragen nog niet logisch zou zijn uitgewerkt.
Tijdens de laatste persconferentie meldden premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers dat mensen die een booster hebben gehad of zijn hersteld van corona niet meer in quarantaine hoeven, legt Oostdam uit. Dit zelfs niet als ze contact hebben gehad met een besmet persoon.
"Maar diezelfde overheid zegt op zijn website dat reizigers die terugkeren uit een zeerhoogrisicogebied, óók volledig gevaccineerd of hersteld én een negatieve PCR-test hebben, dat zij bij terugkeer wél tien dagen in quarantaine moeten. Hoe inconsequent wil je zijn?"
De situatie kost reisondernemingen volgens Oostdam "weer heel veel geld".
14:53

Engeland stopt komende week met mondmaskers en coronapas

Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland worden per volgende week opgeheven. Het is vanaf dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.
14:48

Extra bijeenkomst Veiligheidsberaad over horeca en cultuur

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen donderdag bij elkaar voor een extra vergadering. Die is ingelast omdat de burgemeesters willen dat er snel duidelijkheid komt over de nabije toekomst voor met name de horeca- en cultuursector. Maandag zei het Veiligheidsberaad dat het kabinet daar nog deze week mee moest komen en dat wachten tot 25 januari te lang zou duren.
De burgemeesters denken dat versoepelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een avondlockdown zoals die eind vorig jaar gold. "Het kabinet moet nu echt concreet zijn", aldus beraadsvoorzitter Bruls, burgemeester van Nijmegen.
14:39

Kuipers: nog te vroeg voor besluit over opening cultuur

Het is nu nog te vroeg om te besluiten of theaters en musea hun deuren straks kunnen openen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. "Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent voor de kunst- en cultuursector, kan Kuipers nog niet zeggen. "Je moet ons die tijd nog even geven."
Minister Kuipers © ANP Foto
14:30

Steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.
De daling van woensdag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 846 coronapatiënten, het laagste aantal sinds eind oktober. Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, evenveel als dinsdag.
In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 108 nieuwe patiënten binnengebracht.
14:22

Bij het Fries Museum is er buiten yogales, omdat burgemeester Buma het binnen had verboden

14:19

In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek wordt nautisch gymnastiek gegeven als protest

Verslaggever Hayo Bootsma keek bij de actie
13:39

Erasmus MC begint meerjarig onderzoek naar langdurige Covid

Het Erasmus MC gaat patiënten die kampen met langdurige klachten na hun coronabesmetting meerdere jaren volgen. In dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke en mentale gezondheid, maar ook naar hoe de patiënten hun werk en hun sociale leven weer oppakken.
Patiënten met langdurige Covid kunnen zich op de website van de stichting C-support registreren. In oktober hadden al bijna 10.000 mensen zich gemeld. Zij kunnen vanaf februari een oproep krijgen om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC.
13:21

Telefoonlijn vaccintwijfelaars nu ook voor vragen in het Arabisch

De Vaccinatie Twijfeltelefoon voor vragen over coronavaccins is vanaf komende vrijdag ook beschikbaar in het Arabisch, zo laat de initiatiefnemer van het project, het Erasmus MC weten. Op vrijdagochtenden van 08.30 tot 13.00 uur staan drie studenten geneeskunde mensen te woord die in het Arabisch vragen willen stellen over de coronavaccins.
"Met het aanbieden van het Arabisch hopen we mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden", aldus het Rotterdamse Erasmus MC.
13:17

Meer mensen op pad na versoepeling lockdown

Nederlanders laten zich vaker buiten zien sinds de lockdownmaatregelen zaterdag zijn versoepeld. Zij gaan vaker met de fiets, auto of het openbaar vervoer op pad. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) die zijn verstrekt door Dat.mobility.
Op maandag waren bijna 6 procent meer mensen op pad dan een week eerder, laten gegevens van het NVP zien.
13:12

Militairen vaker ingezet bij GGD-teststraten

De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de Nederlandse teststraten. Vorige week ging het nog om 60 militairen.
Eerder hielpen op de XXL-priklocatie in Leeuwarden ook militairen bij de boostercampagne.
© LEO Middelsé, Lennard Geerts
13:05

Studies bevestigen: coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen

Coronavaccins zijn veilig te gebruiken door zwangere vrouwen. Dat is nog eens duidelijk bevestigd door onderzoeken onder zo'n 65.000 vrouwen die in verwachting zijn, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit CBG. "Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten", vindt voorzitter Ton de Boer van het CBG.
"De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby's", zegt het CBG.
12:50

Toch actie van Tryater

Tryater gaat woensdagmiddag toch actievoeren. Dat zegt Tatiana Pratley, artistiek leider van het Friese theatergezelschap. Het originele plan was om een kapsalon te openen in het gebouw, waarbij de acteurs solovoorstellingen zouden opvoeren. Dat is door burgemeester Buma echter verboden.
"We zullen een vreedzaam protest doen. We mogen niet in Tryater wat doen, maar we mogen wel buiten staan. Dus we zullen met alle kappers en klanten die zich hebben opgegeven, en de acteurs, voor de deur van Tryater staan. Vanaf daar lopen we naar het Zaailand om 15.15 uur", zegt Pratley. "We roepen ook andere cultuurliefhebbers op om mee te doen en te laten zien dat we cultuur heel belangrijk vinden."
Tatiana Pratley van Tryater
Tatiana Pratley © Maurits Giessen
12:28

Commerciële testaanbieders gaan GGD helpen

Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten.
De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten kunnen zo'n 600.000 tests per dag afnemen. Hoeveel testlocaties daadwerkelijk geschikt zijn om de GGD'en te helpen kan de woordvoerder van de stichting nog niet zeggen.
12:14

Recordaantal scholen dicht in Nederland

Al twee dagen op rij is een recordaantal scholen volledig of voor een deel gesloten. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR en uit data van de website scholenmeldpunt.nl.
In januari zijn bij het meldpunt in totaal 150 meldingen gedaan van besmettingen op scholen. Op scholengemeenschap CSG Liudger, met locaties in Burgum, Drachten en Waskemeer, zitten op dit moment meerdere klassen thuis.
In totaal gaat het in Nederland om zeker 56 scholen die voor een deel gesloten zijn, zestien scholen zijn volledig dicht. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet alle scholen een melding maken.
Een hele klas moet naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn. Het OMT zal vrijdag de huidige quarantainemaatregels voor scholen nog eens bekijken.
Volgens Joost Vogel van CSG Liudger moeten de quarantaineregels worden aangepast
11:48

FNP: ook in 2022 coronasteun kleine maatschappelijke initiatieven

De FNP vraagt aan Gedeputeerde Staten om door te gaan met coronasteun voor kleine maatschappelijke initiatieven, de zogenaamde '500-euro regeling'. Volgens de partij blijkt dat het beschikbare coronageld van de Provincie afgelopen jaar niet volledig is opgebruikt. Woordvoerder Gerben van der Mei stelt schriftelijke vragen om het overschot opnieuw in te zetten.
Provinciale Staten hebben op 10 december een brief gekregen over de regelingen binnen het provinciale coronasteunpakket No en Moarn. Daaruit blijkt onder meer dat het budget van de steunregeling van '500 euro-projecten' (anderhalve ton) helemaal is opgebruikt. Kleine maatschappelijke initiatieven hebben het geld graag gebruikt. Op andere onderdelen binnen het 'No en Moarn-pakket' is echter geld over.
De FNP merkt dat er grote behoefte is bij mensen om elkaar weer te ontmoeten, ook al is dat in een kleine setting. Het provinciale geld van de '500 euro-regeling' kan daarbij volgens de partij helpen.
11:32

2020 dramatisch jaar voor Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde (GAE) heeft in 2020 zo'n 19.000 passagiers vervoerd. Daarmee mag de luchthaven gerust spreken van dramatische cijfers, schrijft RTV Drenthe. De afname van het aantal passagiers ten opzichte van een jaar eerder was 90 procent en dat is forser dan bij elke andere Nederlandse luchthaven. Dat komt doordat GAE bijna geheel afhankelijk is van vakantievluchten.
11:25

Reisadviezen Australië, Canada en Argentinië aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies naar Australië, Canada en Argentinië aan van kleurcode geel naar oranje vanwege een grote toename van het aantal coronabesmettingen. Dat schrijft de NOS. Deze landen zijn dan, net als veel andere landen wereldwijd, zeerhoogrisicogebied.
Dit betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland tien dagen in verplichte quarantaine moeten. Wel is het toegestaan om na vijf dagen een PCR-test te doen en bij een negatieve uitslag uit quarantaine te gaan.
Ook moeten reizigers bij terugkeer op de luchthaven een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit was al verplicht voor het aanscherpen van de reisadviezen.
11:17

Actie Fries Scheepvaart Museum gaat wél door

De actie in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek mag van de gemeente Súdwest-Fryslân wél doorgaan. Dat laat het museum weten. Om 14.00 en 15.00 uur kunnen maximaal twintig mensen daar een les nautische gymnastiek volgen.
Hester Postma van het Scheepvaart Museum
Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek © Omrop Fryslân, Sian Wierda
10:17

Minister Uslu: begrip voor cultuursector

10:13

GGD komt weer met pop-uplocaties

De GGD Fryslân begint vanaf vrijdag weer met pop-uplocaties voor coronavaccinaties. De eerste staat vrijdag in Feanwâlden in De Ferbining.
Iedereen vanaf twaalf jaar is tussen 09.00 en 16.00 welkom voor een eerste of tweede prik. Mensen van 18 jaar en ouder kunnen ook hun boostervaccinatie halen. Er is geen afspraak nodig.
Eerder ging de GGD met een bus op pad © Omrop Fryslân
10:00

Meer overlast op straat

De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft NRC.
De overlast op straat neemt al tien jaar toe, meestal met zo'n 4 tot 5 procent, maar sinds de coronapandemie nam het aantal incidenten met bijna de helft toe. De sterkste toename is onder jongeren. Uit de politiecijfers blijkt niet wat de overlast is.
09:55

'Buma verbiedt acties van musea en theaters'

Op meerdere plaatsen in Fryslân wordt er vandaag door musea en theaters actiegevoerd tegen de huidige coronamaatregels. De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, heeft dat echter verboden, aldus Rianne Hoekstra van Club Yoga.
Ze zouden in het Fries Museum een yogales doen. "Maar het plan is inmiddels wat omgegooid. Het wordt nu buiten, voor bij het museum op het plein", zegt Hoekstra.
De actievoerders vinden het raar dat de cultuursector nog steeds dicht moet blijven: "Het is ontzettend sneu dat zo'n groot museum nog steeds dicht moet blijven. Zeker omdat je daar zoveel ruimte kan houden."
09:30

Goedemorgen

Welkom bij het liveblog van woensdag 19 januari over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Fryslân. Onze liveblog van gisteren teruglezen kan hier.