liveblog | 18 januari

Coronanieuws 18 januari: OMT neemt quarantaineregels scholen onder de loep

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • De Koninklijke Horeca Nederland kondigt aan dat de horeca vaker protestacties gaat voeren;
  • Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet eerder duidelijkheid moet geven aan de horeca- en cultuursector;
  • Er liggen 1185 mensen met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen;
  • Er zijn dinsdag 462 nieuwe besmettingen in Fryslân vastgesteld, maar er was wel een storing bij het RIVM.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 18 januari, 22:22
dinsdag 18 januari
23:05

Einde van dit liveblog

Dit liveblog wordt gesloten. Morgen is er weer een nieuw liveblog.
22:21

OMT neemt quarantaineregels scholen 'onder de loep'

Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus. Maar "het is de vraag hoe lang we dit beleid kunnen volhouden", zegt Aura Timen van het RIVM en het OMT, verwijzend naar de hoge besmettingscijfers.
Uit RIVM-cijfers blijkt dat de heropening van de scholen na de kerstvakantie tot een flinke groei van coronabesmettingen onder scholieren heeft geleid. Afgelopen week steeg het aantal infecties bij kinderen tussen 0 en 12 met 131 procent en op de middelbare school (12- tot en met 17-jarigen) met 78 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalt daarentegen.
21:03

Meer mogelijk voor kerken

De versoepelingen van de coronamaatregelen maken voor kerken ook weer meer mogelijk. Dat schrijft de classis Fryslân in de nieuwsbrief aan de leden. Zo is het komende zondag mogelijk om maximaal 50 mensen aanwezig te laten zijn bij diensten.
Volgens de classis is het wel goed om te werken met een reserveringssysteem en vaste plaatsen. Mondkapjes dragen bij binnenkomst en bij verplaatsingen wordt ook geadviseerd. Kerkbezoekers mogen zingen, maar dat kan best "ingetogen", schrijft de classis.
18:31

Studenten blij om weer naar school te kunnen, ook met mondkapje op

Studenten zijn blij dat ze weer fysiek les krijgen, ook al moet dat met mondkapjes en zelftesten. Op NHL Stenden in Leeuwarden hebben ze deze week toetsen en nog geen reguliere colleges. Wel zijn er praktijklessen.
Daarom is de horeca in de gebouwen ook open:
17:47

Fries Scheepvaart Museum opent woensdag de deuren voor 'nautische gymnastiek'

Met de actie 'Niet chillen maar drillen' opent het Fries Scheepvaart Museum in Sneek woensdag de deuren. Het museum wordt tijdelijk een sportschool, omdat het dan wel bezoekers mag ontvangen.
Een stijlkamer in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het museum is van 14.00 tot 16.00 uur open. Bezoekers krijgen dan een les 'nautische gymnastiek'. Ze kunnen het dek schrobben, mogen klimmen in de mast of ze kunnen de zeilen van het schip hijsen. Na afloop kunnen mensen als 'cooling down' de collectie van het museum bekijken.
De gymnastieklessen duren een kwartier en zijn volledig 'coronaproof'. Mensen hoeven niet te reserveren. De toegang is gratis, maar mensen worden wel gevraagd om een mondkapje mee te nemen en een geldig coronatoegangsbewijs te laten zien.
17:35

Recordaantal besmettingen in afgelopen zeven dagen

In de afgelopen zeven dagen waren er 242.961 positieve tests in Nederland. De honderdste week van de coronacrisis telt daarmee een recordaantal besmettingen. Volgens het RIVM was er een stijging van 20 procent in vergelijking met de week ervoor: toen waren er zo'n 201.000 besmettingen.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt verder. In de afgelopen week werden 647 coronapatiënten opgenomen: daarvan kwamen 94 mensen op een ic. Er waren 63 sterfgevallen.
17:13

Meeste Nederlanders willen verder versoepelen; zorgen over economie

Nederlanders worden steeds kritischer over de consequenties van het coronabeleid voor de economie. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 45 procent verdere versoepelingen van de maatregelen wil en dat 19 procent vindt dat de maatregelen compleet kunnen worden afgeschaft.
© Anton Kappers
De helft is het ook eens met de stelling: 'Ik ben moedeloos van alle maatregelen en het niet normaal kunnen leven'. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2033 Nederlanders van 18 jaar en ouder, in opdracht van de NOS.
Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research: "Voor het eerst zien we dat de steun voor het gezondheidsbeleid stijgt, terwijl de economische maatregelen juist minder bijval krijgen. Veel mensen vinden het goed dat de zorg wordt beschermd, maar zij hebben de indruk dat de minder ziekmakende omikronvariant het mogelijk maakt om meer sectoren te openen zonder dat dit grote gevolgen hoeft te hebben."
16:42

Piek in boostercampagne voorbij

© LEO Middelsé, Lennard Geerts
De piek van de boostervaccinaties tegen het coronavirus is voorbij. Afgelopen week hebben meer dan 1,1 miljoen mensen een boosterprik gekregen. In de week ervoor ging het om 1,9 miljoen vaccinaties; daarvoor waren het er 1,6 miljoen. Dat blijkt uit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
16:09

Vooruitgang in Nederlandse ziekenhuizen

Ziekenhuizen kunnen weer meer uitgestelde zorg oppakken. In een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er vooruitgang is "op alle fronten" in vergelijking met een week geleden. Er zijn meer operatiekamers in gebruik en in de meeste ziekenhuizen is er weer ruimte voor de planbare zorg. Het gaat bijvoorbeeld om knie- en heupoperaties. In negen ziekenhuizen kan dat nu nog niet, maar een week geleden was dit in 28 ziekenhuizen niet mogelijk.
Kritieke planbare zorg - zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden - loopt ook weer beter. Een week geleden konden 19 van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg niet altijd op tijd uitvoeren. Nu geldt dat nog voor 16 ziekenhuizen. Het gebruik van operatiekamers ligt 24 procent lager dan normaal, tegenover 34 procent een week geleden.
De NZa vraagt de ziekenhuizen wel rekening te houden met de huisartsen en thuiszorg, die de zorg van een patiënt vaak voor rekening nemen na een ziekenhuisopname.
15:43

Storing bij RIVM, 462 nieuwe besmettingen gemeld

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uren 462 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Door een storing zijn de cijfers mogelijk niet compleet. In werkelijkheid waren er dus meer positieve coronatesten. Die worden waarschijnlijk de komende dagen doorgegeven, waardoor het aantal meldingen dan hoger uitvalt. Gemiddeld zijn er de afgelopen week iedere dag 777 besmettingen gemeld in Fryslân. Maandag lag dat gemiddelde op 823 besmettingen, een week geleden op 941.
Er zijn in Fryslân in de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus.
Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 31.426. Het gemiddeld aantal besmettingen van de afgelopen dagen is 34.371.
15:40

Bijna vier op de tien ouders laat kind niet vaccineren

Bijna vier op de tien ouders zijn er zeker van dat ze hun kind geen coronavaccinatie zullen geven. Daarnaast denkt 13 procent dat ze dit waarschijnlijk niet zullen doen, en 14 procent heeft nog twijfels over de vaccinatie voor kinderen. Dat zegt I&O Research, dat onderzoek heeft gedaan onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder, in opdracht van de NOS.
Van de respondenten zegt 16 procent dat ze het 'zeker doen', 19 procent zegt 'waarschijnlijk wel'.
Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat kinderen een vaccinatie moeten krijgen. Een maand geleden vond de helft van de Nederlanders dat nog.
14:30

Minder dan 1200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Er liggen 1185 patiënten met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen; 54 minder dan een dag geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen momenteel 302 coronapatiënten: 14 minder dan maandag. Op de verpleegafdelingen gaat het om 833 coronapatiënten. In vergelijking met maandag zijn het er 40 minder. Het aantal was al maanden niet meer zo laag.
De instroom van nieuwe patiënten wordt ook steeds minder. In de afgelopen 24 uur werden 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's, en 100 op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen.
14:14

Horeca wil heropening afdwingen bij Tweede Kamer als duidelijkheid uitblijft

Als het kabinet deze week niet zorgt voor zekerheid voor de horecasector, zal Koninklijke Horeca Nederland proberen om een heropening af te dwingen in het coronadebat van donderdag, via moties en directe stemmingen.
Koninklijke Horeca Nederland verwijst naar een eerdere motie die werd aangenomen, waarin staat dat versoepelingen voor alle sectoren gelijk op moeten gaan. "Die heeft het nieuwe kabinet bij de afgelopen persconferentie naast zich neergelegd. Dat is kwalijk", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. Hij reageert op de oproep van Veiligheidsberaadvoorzitter Hubert Bruls, die ook meer duidelijkheid wil voor de horeca- en cultuursector.

'Onacceptabel'

Dinsdag 25 januari is er een nieuwe persconferentie van het kabinet. Aan de horeca, cultuur- en evenementensector is toegezegd dat ze prioriteit hebben. "Wat helemaal onacceptabel is, is als 25 januari blijkt dat de heropening verder de toekomst in geduwd wordt, omdat we zoveel voorbereidingstijd nodig zouden hebben. Dat argument gaat niet op, daarom willen we het deze week nog weten", zegt Beljaarts.
Donderdag zal KHN ook een petitie overhandigen aan de Tweede Kamerleden. De petitie, over de heropening van de horeca, is meer dan 30.000 keer ondertekend. KHN wil ook dat de cafés en restaurants straks niet om 17.00 uur, maar om 22.00 uur dicht gaan, omdat horecaondernemers vooral 's avonds hun geld verdienen.
12:48

Pier21 opent een Kapsalon Theater in De Walrus

In Kapsalon Theater De Walrus presenteert Pier21 woensdag 'Kroegverhalen #Verhalenavond'.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het theatergezelschap heeft gekozen voor café De Walrus in Leeuwarden omdat het een verbinding wil maken met de horeca. Beide sectoren mogen niet open vanwege het coronabeleid. Door woensdag van de locatie tijdelijk een kapsalon te maken, kan dat wel.
In De Walrus komen onder anderen Joke Tjalsma, Piter Wilkens, Eelco Venema en verhalenvertellers van Verhalenavond 2021. De kappers van K&K Kappers geven bezoekers ondertussen een knipbeurt. Mensen kunnen een plekje reserveren op de website van Pier21.
12:01

Moderna werkt aan één boostervaccin tegen coronavirus en griep

Moderna werkt aan een boostervaccin dat niet alleen tegen het coronavirus, maar ook tegen de griep beschermt. Dat meldt The Guardian. Het vaccin zou binnen twee jaar op de markt moeten komen. Het vaccin moet ook beschermen tegen het besmettelijke RS-virus, een luchtwegeninfectie. Het gaat om één boosterprik per jaar.
Als alles meezit, kan het nieuwe vaccin in de herfst van 2023 klaar zijn. Moderna komt ook met een nieuw coronavaccin, dat specifiek werkt tegen de omikronvariant.
11:10

Voetbalclubs bereiden zich voor op "demonstratieve" opening stadions

Clubs uit het betaalde voetbal bereiden zich voor op het openen van de stadions voor supporters. Hoewel het sinds november is verboden om publiek te hebben bij de sportwedstrijden, willen de clubs de stadions toch weer openen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verschillende ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie hebben deze week een gesprek met de burgemeester van hun gemeente.
Voor de persconferentie van vrijdag 14 januari kwamen de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gezamenlijk met een statement. "Wij kunnen niet langer zonder publiek spelen", lieten ze toen weten. Ze kondigden ook aan om de stadions "demonstratief" te openen wanneer het kabinet op 25 januari nog steeds besluit dat publiek bij sportwedstrijden niet is toegestaan.
10:34

Kapsalon Theater bij Tryater

Woensdag worden theaters in heel Nederland voor één keer omgebouwd tot kapsalon. In Leeuwarden kunnen mensen met mondkapje en geldig coronatoegangsbewijs tussen 15.00 en 17.00 uur naar Tryater. In het theater krijgen ze een nieuw kapsel, een pedicure of een fris nieuw nagellakje. Intussen zijn er optredens van Joop Wittermans, Marjolein Ley, Aukje Schaafsma, Eva Meijering, Bart Harder en Eline de Vries.
Ieder half uur start een nieuwe ronde met behandelingen inclusief theater. Mensen kunnen hun knipbeurt online reserveren. Het aantal plekken is beperkt. De toegang is gratis, maar bij vertrek kunnen bezoekers een vrijwillige donatie geven.
10:13

Nog geen boosterprik voor jongeren van 12 tot en met 17 op Ameland

10:04

Kinderen van 5 tot en met 11 uitgenodigd voor coronaprik

Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden dinsdag uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Hun ouders krijgen een brief, met daarin informatie over het maken van een afspraak. Volgende week begint het prikken.
Kinderen krijgen een 'kinderdosis' van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde huishouden kunnen samen gevaccineerd worden, als daar plek voor is en als de ouders dat willen. Ouders moeten wel voor ieder kind een aparte afspraak maken.
Zo'n 1,3 miljoen kinderen kunnen een coronaprik krijgen. Gezonde kinderen krijgen na acht weken een tweede prik. Kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de tweede vaccinatie na vier weken. Deze kinderen konden ook al eerder een prik krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met het downsyndroom of met een aangeboren hartafwijking. Ze lopen meer risico bij een besmetting.

Twijfels

Veel ouders weten nog niet of ze hun kinderen laten vaccineren. Ongeveer de helft denkt dat ze dit niet zullen doen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Bij de andere helft zitten veel mensen met twijfels.
De Gezondheidsraad en dokters verklaren dat het vaccin veilig is voor kinderen. De keuze voor vaccinatie van gezonde kinderen ligt bij de ouders, onderstreept het RIVM.
maandag 17 januari
06:51

Goedemorgen

Welkom bij het liveblog van dinsdag 18 januari over de ontwikkelingen betreffende het coronavirus in Fryslân. Ons liveblog van gisteren teruglezen kan hier.