"Als ze goud willen halen op de relay, moeten ze mij meenemen"

Maandag wordt duidelijk wie de laatste shorttrackers zijn die naar de Olympische Spelen mogen. Rianne de Vries en Daan Breeuwsma zouden het beide nog kunnen worden.
Daan Breeuwsma: "Ik heb er alles aan gedaan" © Orange Pictures
De shorttrackploeg mag vijf mannen en vijf vrouwen naar de spelen sturen. Alleen de vijfde plekken zijn nog niet ingevuld.
Daan Breeuwsma is duidelijk. "Als ze goud willen halen op de relay, moeten ze mij meenemen."
Breeuwsma woont samen met Rianne de Vries in Akkrum. Zij vindt het spannend, nu het beslismoment zo dichtbij is, maar ze slaapt er niet minder om.
"Ik denk dat ik wel goed slaap hoor. Ik ben blij dat het er nu op zit. Ik heb er een maand hard voor moeten werken, en kan er nu niets meer aan doen."
Rianne de Vries en Daan Breeuwsma over de spanning:
Breeuwsma gaat ook niet met zenuwen naar bed. "Dat valt wel mee. Ik denk dat het pas spannend wordt als de beslissing komt."
Toch houdt het ze thuis wel bezig. "We praten er wel over ja", zegt De Vries. "Over hoe je moet rijden bijvoorbeeld. Niet denken aan plaatsing, maar gewoon goed en lekker rijden. En het loslaten."
Rianne de Vries en Georgie Dalrymple maken uit wie er meegaat. © Orange Pictures
Bij de mannen gaat het waarschijnlijk tussen Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf, al heeft Bram Steenaart op het NK en ook dit weekeind weer goed gereden.
"Ik denk dat ik zeker een kans maak", zegt Breeuwsma. "Als ze goud willen winnen op de relay, dan moeten ze mij meenemen. Denk ik. En ik denk ook dat dit de enige kans is op goud, bij de mannen. Dus ja, als ik het zo bekijk, zou het mooi zijn als ik mee kan."
De shorttrackers die al zeker zijn:
Mannen:
Vrouwen:
Bij de vrouwen gaat het tussen Rianne de Vries en Georgie Dalrymple. "Ik denk ook dat ik meega, maar het is heel lastig om dat hardop te zeggen", zegt De Vries hardop.
"Ik had in december al verwacht dat ik erbij zou zitten. Dat viel toen behoorlijk tegen. Het maakte me onzeker."

Flinke val Suzanne Schulting

Suzanne Schulting maakte dit weekend een behoorlijke klapper bij een valpartij. Dat was wel even schrikken, ook voor haar. "Ja, ik schrok ook. Maar ik heb er geen last van. Ja, een stijve bil, maar dat is niks."
Beelden van de val van Schulting:
Schulting had na het OKT op de langebaan even last van haar lies, maar dat speelt nu niet meer. "Ik rijd mooie rondetijden. Dus ik sta er goed voor. Een snelle opening, op slecht ijs. Ik ga vol vertrouwen naar de Spelen."
Ze heeft alles in zich om de koningin van de Spelen te worden. Ze kan op alle afstanden goud winnen. Op de drie individuele afstanden is ze de te kloppen vrouw, en ook op de relay liggen twee gouden medaillekansen.
Vier jaar geleden won ze goud op de 1000 meter. "Ik wil toch wel graag met één gouden medaille naar huis gaan. Ik heb een titel te prolongeren. Dus het zou heel erg gek zijn als ik deze doelstelling niet zou hebben. Tuurlijk zou ik op alles goud willen pakken, maar begin eerst maar eens met één."
Ik ben wel tevreden als ik een medaille haal, de afstand interesseert me geen reet.
Sjinkie Knegt
Voor Sjinkie Knegt is het een heel ander verhaal. De man uit Bantega is pas dit seizoen weer volledig terug van een ongeluk met een houtkachel.
Vier jaar geleden hoorde hij bij de grote favorieten, nu is dat anders. "Dat is moeilijk. Vier jaar geleden was ik favoriet op alle afstanden. Nu ben ik de 'underdog'."
Kijk hier naar het gesprek met Sjinkie Knegt:
"De mixed relay en de mannenrelay hebben gewoon een echte kans op een medaille, en op een goeie dag kan ik op de 1000 en 1500 meter ook zeker bijzondere dingen doen, denk ik. Ik ben tevreden als ik een medaille haal. De afstand interesseert me geen reet."