Tweedeling op Terschelling: wel of geen korenmolen op het Kaapsduin?

De skyline van Terschelling terugbrengen zoals die tussen 1721 en 1841 was. Dat wil de Stichting Korenmolen West-Terschelling met de herbouw van een korenmolen op de Kaapsduin bij West-Terschelling.
Net elkenien sjocht de werbou fan de mûne sitten:
Het idee ontstond toen een aantal Terschellingers er achter kwamen dat er vroeger een molen op de duin stond. "Dat zijn mensen die enthousiast zijn over de techniek van molens", zegt Stephan Valk, die penningmeester is van de stichting.
De initiatiefnemers willen er een producerende molen van maken, zodat bijvoorbeeld de bakkers op het eiland geen meel meer van de vaste wal hoeven te halen. Daarnaast moet het een trekpleister voor toeristen worden en een educatieve locatie.

Draagvlak

De stichting is nu bezig om draagvlak op het eiland te creëren . Dat doen ze onder meer door het verspreiden van flyers met hun plannen. "We willen kijken hoe het valt in de gemeenschap", zegt Valk.
Penningmeester Stephan Valk over de plannen
Nu is al zeker dat niet iedereen de plannen van de stichting ziet zitten. "Het is zonde om op deze mooie duin iets neer te zetten dat er ooit een paar eeuwen geleden stond en dat er allang niet meer is. Het voegt niets doe. Dus niet doen, niet bouwen hier", zegt omwonende Marike Roos.
Ze heeft bij tweehonderd adressen in de omgeving van de duin een flyer door de brievenbus gedaan met daarop een e-mailadres. Volgens haar heeft ze daarop al tachtig mails gehad van mensen die het met haar eens zijn.
Tegenstander Marike Roos over de molen
De stichting is ervan op de hoogte dat er nu al tegenstanders zijn van hun plan, maar daar willen ze nu nog niet op vooruit lopen. Ze willen eerst met hun flyers het hele eiland op de hoogte brengen en dan de stemming peilen.
"En als dan blijkt dat er te weinig draagvlak is, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd", zegt Valk.