Directeur Fries Museum furieus over het wéér dicht blijven: "Onbetrouwbare overheid"

Directeur Kris Callens van het Fries Museum is zeer boos op het kabinet, dat voor de zoveelste keer musea niet laat openen. "De nationale overheid heeft nog nóóit een goed argument gehad om culturele organisaties te sluiten."
Directeur Kris Callens van het Fries Museum © Omrop Fryslân
De werkwijze van de overheid is volgens Callens niet goed. "De overheid moet niet motiveren waarom dingen open gaan, maar waarom dingen gesloten blijven." Het museum accepteert een overheid die maatregelen treft en sluitingen afkondigt, maar dan wel met een goede onderbouwing.

'Argumenten van het kabinet deugen niet'

"Ze geven twee argumenten, maar die deugen niet", zo vindt Callens. "De eerste is dat musea zorgen voor verplaatsing en daardoor voor besmettingen. Dat eerste is waar: mensen verplaatsen zich naar musea. Maar er is nog geen enkele besmetting herleidbaar geweest naar een verplaatsing van of naar culturele organisaties."
Het Fries Museum © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het tweede argument zou zijn dat het kabinet niet almaar weer zaken wil openen en sluiten. "Maar anders dan in het buitenland sluiten ze voortdurend musea. Als ze die net als in onze buurlanden altijd open hadden gehouden, had je dat jojo-beleid niet gehad."
Wij zijn misschien te laks geweest in het accepteren van een onbetrouwbare overheid.
Directeur Kris Callens van het Fries Museum
Volgens Callens draait het er om dat hij een betrouwbare overheid wil. "Wij zijn misschien te laks geweest in het accepteren van een onbetrouwbare overheid. Maar wij gaan nu kijken wat we via de politiek kunnen doen, en als nodig wat we via de rechter kunnen."
Voor nu heeft het museum belang bij goede relaties met de politiek en de lokale bestuurders die over de handhaving gaan. "Het heeft geen zin om dat op korte termijn te verstoren. Maar we gaan we de krachten bundelen om besluiten te krijgen die op goede gronden zijn gebaseerd."

Principekwestie: vitamine C

Het is voor het Fries Museum een principekwestie. "Het mooie is dat cultuur van iedereen is. Wij doen dit niet voor onszelf, maar voor de miljoenen Nederlanders die snakken naar cultuur. Die de vitamine C van cultuur nodig hebben."

Waarom in België wel, maar hier niet?

"Dit is de zoveelste keer dat de nationale regering geen deugdelijk beleid voert", is Callens van mening. Hij begrijpt niet dat in België en Duitsland musea wel open bleven, terwijl dat in Nederland niet mag.
Directeur Kris Callens van het Fries Museum
Daarin is Callens niet de enige. Ook commissaris van de Koning Arno Brok gaf aan dat echt niet te begrijpen. "Waarom kan er niet met tijdssloten worden gewerkt in een museum?", vroeg hij zich af.