liveblog | 14 januari

Coronanieuws 14 januari: Onderwijs, sport en winkels weer open

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Dit zijn de nieuwe maatregels die vrijdag op de persconferentie aangekondigd zijn;
  • Er zijn vrijdag 1.015 nieuwe besmettingen vastgesteld in Fryslân;
  • Landelijk gaat het om 35.521 nieuwe coronabesmettingen, een nieuw dagrecord;
  • De omikronvariant ging waarschijnlijk al langer rond in Fryslân, maar is nu officieel vastgesteld in testmonsters;

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 14 januari, 22:47
vrijdag 14 januari
22:46

Tot zover

We sluiten dit liveblog nu af. Morgen zijn we er weer.
22:40

Buma blij met versoepelingen

Voorzitter Sybrand Buma van de Veiligheidsregio en burgemeester van Leeuwarden is blij met de vrijdag aangekondigde versoepelingen. "Ik vind het belangrijk dat er versoepelingen zijn, maar ik zie ook dat er enkele sectoren zijn die niet opengaan. Dat vind ik vervelend voor die sectoren. We moeten er alles aan doen om het mogelijk te maken dat die sectoren over tien dagen ook open kunnen."
De horeca moet bijvoorbeeld dicht blijven. Toch hebben sommige horecazaken aangekondigd hun deuren te openen. "Wij houden het in het oog. Ik hoop dat ondernemers snappen dat het niet slim is om open te gaan", zegt Buma daarover.
Voorzitter van de Veiligheidsregio Buma over de persconferentie
© Omrop Fryslân
22:08

Horecazaken Waadhoeke gaan open

Enkele horecazaken in de gemeente Waadhoeke openen zaterdag hun deuren. Ze vinden dat er versoepelingen voor de horeca moeten komen. De gemeente Waashoeke heeft aangekondigd wel te handhaven.
"De horeca moet natuurlijk dicht blijven", zegt burgemeester Marga Waanders tegen Radio Eenhoorn. Zaken die wel opengaan, kunnen handhaving verwachte: "Mensen hebben het idee dat we onmiddellijk met boetes beginnen. Handhaven kan ook beginnen met een gesprek of een waarschuwing."
20:40

GGD's verrast door nieuwe quarantaineregels

De GGD's hadden niet verwacht dat de quarantaineregels zouden veranderen. Ze hebben nu meer tijd nodig om de nieuwe regels te implementeren: "De 25 regionale GGD'en zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari", zegt de organisatie
"Ervaring leert namelijk dat ook eenvoudig ogende beleidswijzigingen vele uitzonderingen kennen en met zich meebrengen. Dit leidt vaak tot de nodige complexiteiten in de uitvoering. Complexiteiten die op voorhand niet altijd zijn te voorzien", meldt de GGD.
20:02

Voetbalclubs dreigen stadions te openen

Clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zeggen dat ze niet langer zonder publiek kunnen spelen. In een statement vragen ze of er vanaf 28 januari weer toeschouwers in het stadion mogen. Als dat niet het geval is, zullen ze het stadion openen als een soort demostratie.
19:49

De maatregelen en versoepelingen op een rijtje

19:16

Langetermijnperspectief nodig

"We moeten leren leven met het virus. En dus hebben we een langetermijnperspectief nodig. Het is een gezamenlijk probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen", zegt Kuipers afrondend.
donderdag 13 januari