Opnieuw opruimactie plactickorrels op Boschplaat Terschelling

Het strand van natuurgebied de Boschplaat op Terschelling wordt binnenkort opnieuw ontdaan van zwerfvuil in de vorm van plastickorreltjes. Deze zijn waarschijnlijk afkomstig van het containerschip de MSC Zoe.
© Joeri Lamers, Steatsboskbehear Skylge
Afgelopen december was er ook al een opruimactie in Cupido's polder. Bij de Boschplaat daar werden veel korrels gevonden.
De opruimactie is opgezet door Staatsbosbeheer, Rijkswatersteaat Noord-Nederland en de gemeente Terschelling. De korrels liggen op verschillende plekken op de vloedlijn. Een aannemer zal de bovenste laag eraf schrapen en het zand afvoeren.
De MSC Zoe verloor drie jaar geleden ruim 340 containers op de Noordzee. Nog altijd komen regelmatig restanten van de lading van de containers tevoorschijn. De spullen spoelen aan op de stranden, zoals de kleine, witte korreltjes, of komen in de netten van vissers terecht.

Bereidwilligheid afvalinzameling neemt af

Echter, vissers zijn steeds minder bereid om afval uit zee aan wal te brengen. De actiegroep van vissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) meldt dat aan RTV Noord. De vissers krijgen er niet voor betaald, terwijl milieuorganisaties wel geld ontvangen.
Een andere belangengroep voor vissers, Hulp in Nood, zegt dat het niet alleen om geld maar ook om erkenning gaat. Woordvoerder Sarah Verroen: "De vissers doen goed werk en dat verdient waardering."

Wasmachines en naaldhakken

De hoeveelheden afval die in Noord-Nederland worden opgevist, zouden de laatste jaren flink zijn toegenomen, zegt Verroen. "Niet alleen plasticbekertjes, maar ook wasmachines en naaldhakken. Het is echt shockerend. "
Vissers die afval verzamelen en aan wal willen brengen, kunnen meedoen aan Fishing for Litter. Ze krijgen een grote zak voor aan boord die ze vol op de wal kunnen zetten. Daarvandaan wordt het opgehaald.
In de nacht van 1 op 2 januari 2019 vielen van de toen een van de grootste containerschepen ter wereld, de MSC Zoe uit Panama, 342 containers overboord. Dat gebeurde net boven het Duitse eiland Borkum. Door de harde wind dreven de containers naar de Friese Waddeneilanden.
Lees al het nieuws over deze en andere rampen met containerschepen in ons dossier.