20 jaar HEA! Iedere donderdag Hea-rinneringen

Twintig jaar geleden werd de eerste Hea! uitgezonden op Omrop Fryslân televisie. De komende maanden staan we daar uitgebreid bij stil.
HEA! bestaat 20 jaar in 2022 © Omrop Fryslan
Hea! werd bedacht door de redactie als programma voor de zomermaanden van 2002. De uitgangspunten waren direct duidelijk: persoonlijke verhalen moeten centraal staan en het beeld moet het verhaal vertellen. Dus geen voice-overs.
En zo werd Hea! geboren: een zomers programma met onalledaagse reportages over markante mensen, opvallende hobby's of bijzondere dieren. De naam Hea! verwijst naar de uitroep 'hea!' van verwondering, maar ook naar zomers droge gras, kruidenrijk, met een verscheidenheid aan smaken.
De eerste jaren was het programma alleen te zien in de zomermaanden, maar dat werd al snel gevolgd door ook een serie Hea!-uitzendingen rondom kerst.

Nieuwsgierigheid

In 2006 was Hea! al zo populair dat het een vast onderdeel werd van de Omrop-programmering. De geit werd het symbool van het programma. Niet bedacht door de Omrop, maar door een Amsterdams reclamebureau. Want een geit is nieuwsgierig, ondeugend en vrolijk. Net als Hea!
In het kader van het 20-jarig jubileum wordt de komende maanden elke donderdag een duik in het rijke Hea!-archief gemaakt, zien we oude bekenden terug en horen we hoe het nu met hen is. Dus voortaan elke donderdag Hea!-rinneringen van de afgelopen 20 jaar.
Was het in het begin de nieuwsgierigheid van redactie, verslaggevers en cameramensen die de onderwerpen bepaalde, al snel wisten Friezen de redactie te vinden met tips over bijzondere mensen, dieren, hobby's, locaties en gebeurtenissen. Er kwamen series met onder andere namen van huizen, 'wat ligt er op het nachtkastje' en 'van wie ben je er één'.

Goeie!

Een vaste en populaire rubriek werd al snel 'Goeie!', vaak gevolgd door de vraag: "Wat bent u aan het doen?" Verslaggevers en cameramensen reizen op de bonnefooi de provincie in en maken een praatje met allerlei mensen die ze onderweg tegenkomen. Dat levert kleine portretjes op van gewone mensen, maar ook vaak met een bijzonder verhaal.

Boer Frâns, de paus van Leeuwarden en cafébaas Jolke

Inmiddels is Hea! een niet meer weg te denken programma in Fryslân dat elke Fries wel kent of weleens kijkt. Sommige mensen die door Hea! geportretteerd zijn, zijn bijna BF'ers geworden. Denk aan de eigenzinnige boer Frâns uit De Westereen, de kleurrijke Paus van Leeuwarden of de markante en inmiddels overleden cafébaas Jolke Nijenhuis uit Terwispel. Zijn uitspraak 'Lekker, lekker, lekker!' is een vaste uitdrukking geworden bij het drinken van een flesje bier.
In 2012 waren verslaggever Janko Krist en cameraman Gerko Jonker op zoek naar de laatste fietser die onderweg was in de Fietselfstedentocht. Deze reportage leidde in 2013 tot een hoogtepunt in de Hea!-geschiedenis. 'De lêste fytser' kreeg niet alleen de hoogste onderscheiding voor een reportage bij een regionale omroep, maar ook de toekenning van een Europese prijs voor regionale televisie.
De prijswinnende reportage uit 2012:
En nog altijd is Hea! een populair en hoog gewaardeerd Omrop-programma. Regelmatig komt de vraag op of er nog wel voldoende bijzondere mensen of verhalen te vinden zijn om het programma te maken. Dat blijft natuurlijk het geheim van de redactie, maar de kracht van Hea! zijn de gewone mensen, die bij iedereen om de hoek wonen. Uiteindelijk heeft ieder mens een verhaal en dus kan Hea! nog jaren vooruit!