Wolvenprojectgroep pleit voor preventie en subsidie: "Afschieten is niet de oplossing"

Het Europees Parlement praat maandag over de mogelijkheid om in sommigen gevallen wolven af te schieten. In Europa zijn al meer dan 20.000 wolven en die zorgen voor steeds meer overlast, zoals in het Drents-Friese Wold.
In het Europees Parlement wordt gesproken over de mogelijkheid om wolven af te schieten:
Schapenhouders in Drenthe zijn nu nog de dupe van het wolvenpaar dat actief is in het Drents-Friese Wold, maar het is wachten op het moment dat de dieren de grens naar Fryslân oversteken. Ook komen er zo nu en dan wolven uit Duitsland naar Nederland, maar die verdwijnen later vaak weer.

Preventie

Harry Oosterman, oud-burgemeester van Ooststellingwerf en voorzitter van de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân, is blij dat er op Europees niveau over gepraat wordt. Volgens hem is het afschieten van de wolven echter niet de oplossing. "Op het moment dat een wolf echt grote problemen geeft, dat moet die mogelijk er zijn. Maar het belangrijkste blijft gewoon preventie, preventie, preventie."
Geen enkel middel, want het is een slim dier, is honderd procent veilig.
Harry Oosterman, voorzitter van de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân
Oosterman snapt de zorgen bij de schapenhouders goed, maar kan hun nu nog niet echt geruststellen. "Absoluut niet. Het enige dat we kunnen doen, is hun aanraden om de bescherming met roosters te doen." De projectgroep heeft mensen gevonden die bereid zijn om de boeren te helpen die roosters goed op te zetten.
Toch geven de roosters geen volledige bescherming tegen de wolven, zegt Oosterman. "Op zichzelf is het een goede bescherming. Maar geen enkel middel, want het is een slim dier, is honderd procent veilig."

Subsidie

De projectgroep pleit ook voor een provinciale subsidieregeling voor de boeren in het zuidoosten van Fryslân en hoopt dat die uitgebreid kan worden naar de hele provincie als dat nodig is. In heel Drenthe kunnen mensen al wel subsidie aanvragen.
Harry Oosterman