LDODK begint het nieuwe jaar met een overwinning na spannend duel

LDODK is het nieuwe jaar beginnen met winst tegen KCC. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Gerald Aukes pakten de Friezen met 24-23 de overwinning.
© Marco Spelten
Bij LDODK was Marjolijn Kroon er door ziekte niet bij. De 19-jarige Esmee van Veen was haar vervanger. KCC uit Capelle aan den IJssel begon opportunistisch en stond na 8 minuten met 0-5 voor.

Opmerkelijke rol arbitrage

LDODK vocht zich daarna terug in de strijd (6-7), maar in de pauze was het toch weer 7-11. Een bijzondere rol was daarbij voor de arbitrage. Die gaf in de eerste helft zes strafworpen aan KCC en niet één aan LDODK.
De nieuwe trainer Gerald Aukes moest aan de bak in de rust © Marco Spelten
In de tweede helft liepen de gasten uit naar een verschil van zes doelpunten. Met nog 20 minuten te gaan stond KCC voor met 9-15. Toen werd André Zwart in de ploeg gebracht voor Marvin Piepers, en dat zorgde voor een opmerkelijke ommekeer. Zwart scoorde meteen, en LDODK draaide met een run van 11-1 de achterstand om in een voorsprong van 20-16. Met nog vier minuten op de klok zorgde André Zwart met zijn vierde treffer voor 22-18 en leek het duel beslist.

Spannend tot het laatste moment

Toch werd het weer spannend. KCC profiteerde van slordig balverlies van LDODK en kwam via Bo Oppe en Randy Oosting terug tot 1 punt. Met nog anderhalve minuut te spelen was het 23-22.
© Marco Spelten
Een minuut later maakte Randy Oosting er met een mooi schot zelfs 23-23 van. Maar het was nog niet afgelopen: 5 seconden voor tijd werd er een overtreding gemaakt op Ran Faber en LDODK kreeg een strafworp. André Zwart mocht aanleggen, en de invaller werd matchwinner en scoorde de beslissende treffer: 24-23.

Dubbel gevoel bij jubelaris Femke Faber

Femke Faber hield een dubbel gevoel over aan het duel. De international speelde haar honderdste duel in de Korfbal League en was natuurlijk blij met de winst. Maar het slappe begin van haar team, en het bijna weggeven van een voorsprong van 4 doelpunten in de laatste minuten is zorgelijk.
"Als we die zwakke fases er tegen de topteams niet uit kunnen halen, zullen we afgestraft worden. Het verschil tussen goede en zwakke momenten is nog te groot. Gelukkig laten we ook zien dat we kunnen knokken en bij vlagen sterk kunnen spelen, daar moeten we de komende weken hard aan blijven werken".

Revanche tegen KZ

Zaterdag 15 januari speelt LDODK in Koog aan de Zaan het duel tegen KZ. De Noord-Hollanders wonnen eerder na een zeer zwakke eerste helft van LDODK met ruime cijfers in Gorredijk (19-25) en zijn concurrent in de strijd om de drie bovenste plaatsen. De top-3 gaat door naar de kampioenspoule en gaat spelen voor het landskampioenschap.

Stand Korfbal League poule A

TEAM DUELS PUNTEN
1. Fortuna (Delft) 6 12
2. LDODK 6 8
3. Blauw Wit (A'dam) 6 6
4. KZ (Koog a/d Zaan) 6 6
5. KCC (Capelle a/d IJssel) 6 4
6. Dalto (Driebergen) 6 0