Nieuwe start voor LDODK met oude bekende Gerald Aukes

Na tien jaar is Gerald Aukes terug als trainer van LDODK. Hij was bezig met een 'korfbalsabbatical', tot hij op wintersport een telefoontje kreeg van LDODK.
Een nieuwe start voor LDODK, met een oude bekende:
Aukes (55) was meer dan twintig jaar actief als korfbaltrainer. Tussen 2006 en 2012 was hij erg succesvol met LDODK. Hij bracht de ploeg van de eerste klasse via de overgangsklasse naar de hoofdklasse.
In 2012 kwam de kroon op het werk met de winst in de hoofdklassefinale tegen OVVO. Toen promoveerde LDODK als eerste Friese ploeg naar het hoogste niveau: de Korfbal League.

Doorgegroeid naar topclub

De Grouster nam na zes seizoenen afscheid van LDODK en werd later hoofdtrainer bij andere clubs in de Korfbal League: KZ, DOS'46, DVO en Blauw Wit. "Het was mooi om mijn periode bij de LDODK af te sluiten met de promotie", zegt Aukes. "En in de tussentijd is LDODK doorgegroeid naar een topclub in Fryslân, in Noord-Nederland."
Na een halfjaar van "relatieve rust", zoals Aukes het zelf omschrijft, is hij terug in de Korfbal League. Nu voor het eerst met 'zijn' LDODK.
Bestuurslid Jan Sjoerd Pool haalde Aukes terug. LDODK zocht een nieuwe trainer, nadat Dico Dik vlak voor de kerstdagen opstapte. "Dat was een lang en 'geanimeerd' gesprek", zegt Aukes. "Ik heb de energie om erin te stappen."
De vereniging heeft zich in de afgelopen jaren gigantisch ontwikkeld en heeft ambities.
Gerald Aukes over LDODK
Aukes ziet mogelijkheden om met deze selectie de weg naar de top verder te ontwikkelen. "Het is erg interessant hoe de selectie erop staat. De vereniging heeft zich in de afgelopen jaren gigantisch ontwikkeld en heeft ambities."
Nadat hij een paar keer voor de groep heeft gestaan, weet Aukes waar hij aan wil werken. "Duidelijkheid in het spel, van elkaar weten wat de krachten en zwakten zijn. Daar kunnen we in de komende tijd stapjes in maken. En als dat goed gaat, komen de prestaties ook."
Gerald Aukes wil nog geen uitspraak doen over een doelstelling
Gerald Aukes © Orange Pictures
Het is tien jaar geleden dat Aukes met LDODK naar de Korfbal League promoveerde. De selectie is in de tussentijd erg veranderd, maar Erwin en André Zwart kennen Aukes nog. Erwin zat in 2012 als jong talent bij de eerste selectie.
Nu komen ze elkaar weer tegen, en Zwart kijkt uit naar een nieuwe samenwerking:
In de afgelopen tien jaar kwam Zwart zijn eerdere trainer vaak genoeg tegen, maar altijd als coach van de tegenpartij. "Wel tegen elkaar, maar niet met elkaar. Dat kunnen we nu doen. Als we dat goed doen, kan het nog een mooi seizoen worden."
Op zaterdag 8 januari maakt Aukes zijn rentree bij LDODK in het thuisduel tegen KCC uit Capelle aan den IJssel.