liveblog | 7 januari

Coronanieuws 7 januari: GGD schaalt XXL-priklocatie af

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • In Fryslân zijn vrijdag 1.594 nieuwe besmettingen vastgesteld;
  • Landelijk gaat het om 34.954 besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie;
  • Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen eind deze maand een prik krijgen;
  • Na vijf weken daling is het aantal besmettingen de afgelopen week weer toegenomen;
  • 38 procent van de Nederlandse volwassenen heeft een boosterprik gekregen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Bijgewerkt: 7 januari, 19:48
vrijdag 7 januari
22:20

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog. Morgen zijn we er weer!
19:34

Coronaprotest

Zo'n 150 mensen protesteren vrijdagavond in Leeuwarden met fakkels tegen de coronamaatregelen. Bij het protest op het Zaailand staan ook vier trekkers.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
18:15

Impact lockdown steeds groter bij studenten

Een paar dagen voor de opening van de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn er zorgen op het Dockinga College, want hoe zit het met de ventilatie? In het hoger onderwijs zijn er eveneens zorgen, want die zijn nog altijd dicht. Studenten houden het steeds moeilijker vol.
17:01

RIVM doet onderzoek naar oversterfte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoopt begin februari de eerste resultaten te hebben van het onderzoek naar oversterfte in Nederland. Het RIVM doet het onderzoek samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december heeft de Tweede Kamer het kabinet gevraagd om onderzoek te doen.
Volgens het CBS zijn er in de afgelopen maanden veel meer mensen overleden dan normaal gesproken in dezelfde periode. Corona zou maar een deel van de sterfgevallen kunnen verklaren. Verschillende ouderenorganisaties hebben het kabinet deze week opgeroepen om vaart te maken met het onderzoek. Zij willen weten of de oversterfte te maken kan hebben met bijvoorbeeld uitgestelde zorg of eenzaamheid.
15:49

GGD schaalt XXL-priklocatie volgende week af

De GGD schaalt het boosteren op de XXL-locatie in het WTC in Leeuwarden in de loop van volgende week flink af. Het aantal beschikbare plaatsen wordt teruggebracht van zo'n elfduizend naar drieduizend. De GGD doet dat omdat intussen de grootste groep mensen zijn boosterprik gekregen heeft. "We zien dat de capaciteit groter is dan de vraag", zegt GGD-woordvoerder Derk Moor.
De XXL-priklocatie in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lars de Leeuw
Verder speelt mee dat er ook nog een redelijk grote groep mensen is die nog geen boosterprik kan krijgen, omdat het minder dan drie maanden geleden is dat ze geprikt zijn of corona hebben gehad. Die groep komt verspreid over de komende tijd nog aan de beurt, maar daarvoor is dan geen hele grote locatie meer nodig.
15:30

RIVM meldt 1.594 nieuwe besmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uren 1.594 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het RIVM. Landelijk gaat het om 34.954 nieuwe besmettingen.
Nog nooit zijn er zoveel positieve tests gemeld op één dag, maar het hoge getal komt voor een deel door een eerdere storing. Een aantal van de positieve tests die toen zijn afgenomen, zijn door een technische storing niet doorgekomen. Die worden bij de cijfers van vrijdag opgeteld.
Gemiddeld zijn in de afgelopen week elke dag 670 besmettingen gemeld in Fryslân.

Geen sterfgevallen

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus.
Er is één Fries met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een inwoner van Súdwest-Fryslân.
15:07

Nederland bezig met inhaalslag op het gebied van boosteren

Nederland is bezig met een inhaalslag wat het zetten van boosterprikken betreft. Intussen heeft bijna 40 procent van alle volwassenen in ons land een boosterprik gekregen. Daarmee staat Nederland twaalfde van de dertig landen die aangesloten zijn bij gezondheidsdienst ECDC. Bovenaan de lijst staat nog steeds IJsland, daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen.
Woensdag stond Nederland nog zeventiende op de lijst, een paar weken geleden hoorde Nederland bij de landen met het laagste percentage boosterprikken.
14:27

Opnieuw minder coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen neemt nog steeds af. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt op dit moment 1516, daarmee liggen er 25 mensen minder op een ziekenhuisbed dan donderdag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van die patiënten liggen er 409 op een ic-bed. Dat zijn er tien minder dan een dag eerder.
Ziekenhuis Nij Smellinghe © Omrop Fryslân
13:35

GGD Fryslân: "Omikron is al zichtbaar in de cijfers"

Ook in Fryslân zal het aantal coronabesmettingen snel oplopen door de komst van de nieuwe omikronvariant. Dat zegt Margreet de Graaf, directeur van GGD-Fryslân. "We denken dat omikron al zichtbaar is in de cijfers." Op dit moment verspreidt het virus zich voornamelijk in de groep mensen tussen de 18 en 29 jaar oud.
"Dat is misschien van de feestdagen", denkt De Graaf, "maar ook omdat zij misschien meer contact hebben met andere regio's, en omdat ze meer reizen. Het beeld is meestal dat het naar de oudere leeftijdsgroepen zal verschuiven."
Officieel is de omikronvariant in Fryslân nog niet vastgesteld in de tot nu toe onderzochte Friese testmonsters.
13:17

Beroepsorganisatie NU'91 vindt door laten werken van besmet personeel "niet de oplossing"

Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 vindt het "niet de oplossing" voor het tekort aan zorgpersoneel om besmet personeel dat geen klachten heeft, door te laten werken. "Dit heeft al eerder, in mindere mate, gespeeld. Wij zijn nog steeds geen voorstander van het maken van uitzonderingen voor zorgpersoneel. Ook voor deze groep geldt de regel: wie besmet is, blijft thuis", zegt de woordvoerder van de organisatie.
Vanwege ziekteverzuim in de zorg is het al langere tijd moeilijk om genoeg personeel te vinden, erkent de woordvoerder. Toch vindt de organisatie dat de regels er "niet voor niets" zijn en ook voor zorgpersoneel gelden.
12:25

Uitnodigingen voor boosterprik eind januari allemaal verstuurd

De uitnodigingsbrieven voor een boosterprik moeten uiterlijk 29 januari bij iedereen op de mat liggen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een woordvoerder van het RIVM erkent dat dit betekent dat sommige mensen dan pas een afspraak kunnen maken.
Het is niet duidelijk hoe groot de groep is waarbij het niet lukt om online een afspraak te maken. Volgens seniorenorganisatie ANBO maken ouderen liever telefonisch een afspraak. De GGD riep eerder al op om deze groep te helpen bij het maken van een afspraak via de website.
11:21

Kinderen onder de 12 jaar vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik

Kinderen van vijf tot en met elf jaar kunnen eind deze maand een coronavaccin krijgen. Het gaat daarbij alleen om niet-kwetsbare kinderen. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief waar in staat dat ze een afspraak kunnen maken. De week daarna moeten de eerste prikken gezet worden.
Er komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor een vaccin. Als ouders en kinderen dat willen, kunnen meerdere kinderen uit één gezin tegelijk een prik krijgen.
10:48

Oefenwedstrijd sc Heerenveen - FC Utrecht gaat niet door

10:20

Te weinig afspraken voor boosterprik om prikdoel in Fryslân te halen

In Fryslân zijn nog te weinig afspraken gemaakt voor een boosterprik om de beoogde vaccinatiegraad van 80 procent te kunnen halen. "We hebben nog wat te bereiken", zegt een woordvoerder van GGD Fryslân. Hij rekent dat er nog zo'n 124.000 Friezen een prik moeten krijgen om die vaccinatiegraad te halen, maar voor de komende weken staan voorlopig meer dan 31.000 afspraken gepland.
© Omrop Fryslân
"We zien dat de bereidheid tot het nemen van een boosterprik afneemt", legt de woordvoerder uit. De reistijd naar een priklocatie speelt volgens hem ook mee: "Als je van Stavoren naar Leeuwarden moet komen dan ben je wel even aan het rijden. Maar de redenen om wel of geen prik te nemen zijn natuurlijk per persoon sterk verschillend."
08:36

RVD: geen reactie op vraag of koning maandag 'coronacoupe' heeft

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) geeft geen reactie op de vraag of koning Willem-Alexander maandag met een 'coronacoupe' op de bordesfoto gaat verschijnen. De Nederlandse kappers deden onlangs de oproep dat alle betrokkenen bij de presentatie van het kabinet Rutte IV niet met nette geknipte kapsels op het bordes van Paleis Noordeinde zouden moeten verschijnen.
Kappers zijn dan al een maand dicht vanwege de coronalockdown en nette, geknipte kapsels zouden een verkeerd voorbeeld geven aan burgers die de coronaregels volgen.
06:45

Drachtster onderneemsters 'staan in de kou' en verkopen de kleding op de stoep

Ze verdienen al twee jaar niets en hebben ook geen geld om een nieuwe kledingcollectie te betalen. De Drachtster ondernemers Hilda Hobma en Romana Haisma willen hun winkel niet zomaar onder laten lopen en komen daarom zaterdag in actie.
De vrouwen staan dichtbij de ondergang van hun modewinkel 'Looks like vintage'. Onder het motto #Wijstaanindekou zullen ze zaterdag de kledingcollectie buiten verkopen tussen blote paspoppen.
Stil protest yn Drachten tsjin lockdownregels sûnder foldwaande kompensaasje © Omrop Fryslân
06:42

OMT praat over coronasituatie

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag weer bijeen om te praten over de coronapandemie. Daarop volgt dan een nieuw advies aan het kabinet. Dat beslist volgende week over wat er moet gebeuren met de coronamaatregels.
06:40

Studie: iets latere menstruatie mogelijk door vaccinatie

Vrouwen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan vrouwen die niet zijn gevaccineerd. Het verschil is minder dan een dag en waarschijnlijk tijdelijk. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarmee wetenschappers misverstanden over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties uit de wereld willen helpen.
06:39

Aantal sterfgevallen neemt af

Het aantal sterfgevallen in Nederland is afgelopen week voor de vierde week op rij afgenomen. Er was, vooral door een daling van sterfte bij 80-plussers, net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
06:39

Na zes weken daling nu weer groei in aantal coronagevallen

Voor het eerst sinds halverwege november heeft het RIVM in een week weer meer coronagevallen vastgesteld dan in de zeven dagen daarvoor. Deze week zijn 3,577 Friezen positief getest op het coronavirus, tegenover 3.095 een week eerder: een stijging van 15 procent.
Gemiddeld zijn er in Fryslân de afgelopen week iedere dag 511 besmettingen bij gekomen. Afgelopen week was dat gemiddeld 443, nog een week eerder 591.
donderdag 6 januari
06:38

Goedemorgen!

Welkom bij het liveblog van vrijdag 7 januari over de ontwikkelingen aangaande het coronavirus in Fryslân. Ons liveblog van gisteren teruglezen kan hier.