Minder reddingacties KNRM door slecht zomerweer

De redders van de KNRM hebben het afgelopen jaar bij de vier Friese Waddeneilanden 38 personen geholpen. De reddingsmaatschappij had het dit jaar wel rustiger dan vorig jaar.
In rêdingsboat fan de KNRM © Shutterstock.com (ArnoudNL)
In 2021 is de KNRM 2.200 keer in heel Nederland uitgevaren na vragen om hulp. Daarbij brachten ze 3.550 mensen en 110 dieren veilig aan wal.
Het was rustiger dan in 2020. Dat was voor de KNRM het drukste reddingsjaar ooit. Waarschijnlijk was het in 2021 rustiger omdat het zomerweer toen minder goed was dan in het jaar daarvoor. Verder waren er, en in tegenstelling tot in 2020, minder reisbeperkingen. Mensen konden weer naar het buitenland op vakantie.
In lifeguard op It Amelân © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Vanwege de coronamaatregelen moeten de vrijwilligers hun werk doen onder andere omstandigheden dan ze wilden. Zo konden oefenavonden niet altijd doorgaan en werd in bepaalde periodes gevaren met minder bemanningsleden, die vanwege corona in vaste groepen moesten blijven werken.
"Door corona moest dat samenwerken soms op hele andere, nieuwe manieren", zegt KNRM-directeur Jacob Tas. "Dat de reddingstations 100% operationeel inzetbaar bleven, verdient een enorm groot compliment aan alle medewerkers en vrijwilligers; de bemanning, helpers aan de wal en plaatselijke commissieleden."