Leeuwarder raadslid Harry Bevers voor VVD de Tweede Kamer in

Het Leeuwarder gemeenteraadslid Harry Bevers wordt Tweede Kamerlid voor de VVD. Er ontstaat plaats voor hem omdat meerdere Kamerleden doorschuiven naar het nieuwe kabinet.
Harry Bevers © twitter.com/Harry_Bevers
Bevers stond op nummer 43 op de VVD-kandidatenlijst bij de verkiezingen. Dat was in principe te laag voor een plek in de Kamer, omdat de VVD 34 zetels kreeg.
Maar nu de VVD opnieuw in de regering komt, schuiven drie Kamerleden door naar het kabinet: Mark Rutte (premier), Mark Harbers (minister Infrastructuur en Waterstaat) en Aukje de Vries (staatssecretaris Toeslagen en Douane). Een paar andere kandidaten op de lijst, die daardoor de Kamer in zouden komen, hebben aangegeven dat ze niet de Kamer in willen.
Bevers is geboren in Maassluis, is 56 jaar en heeft bijna twaalf jaar in de gemeenteraad van Leeuwarden gezeten. Hij is zelf erg blij met zijn benoeming en vindt het bijzonder en eervol om te doen. "Gister stond ik even in de plenaire zaal. Nou, dat is best indrukwekkend. Dat je daar onderdeel vanuit mag gaan maken, vind ik toch echt heel bijzonder."
Mijn vader was kraanmachinist, mijn moeder was huisvrouw. En dit was voor ons soort mensen niet weggelegd.
Harry Bevers
Het was vanuit zijn thuissituatie niet vanzelfsprekend dat hij Tweede Kamerlid zou worden. "Mijn vader was kraanmachinist, mijn moeder was huisvrouw. En dit was voor ons soort mensen niet weggelegd. Mijn ouders hebben mij altijd heel erg gestimuleerd om te studeren en om verder te gaan, maar dit was toch wel heel ver weg. Dat besef draag ik ook wel mee."
Dat besef wil hij ook uitdragen in zijn nieuwe functie. "Het is dus in Nederland echt mogelijk, en ik ben daar dan een beetje een voorbeeld in, dat het er niet toe doet wat je achtergrond is. Maar, dat je dus wel zover kan komen."

Installatie

Bevers is nu nog ondernemers, hij heeft onder andere een internetbedrijf. Dat wordt voortgezet door een compagnon. De Leeuwarder wordt waarschijnlijk over een week officieel geïnstalleerd. Het is nog niet bekend met welke onderwerpen Bevers zich zal bezighouden in Den Haag.
Na Romke de Jong (D66), Tjeerd de Groot (D66), Harry van der Molen (CDA) en Habtamu de Hoop (PvdA) is Bevers het vijfde Friese Kamerlid. Maarten Goudzwaard komt voor JA21 tijdelijk in de Tweede Kamer.
Harry Bevers