Faber van LTO: "Het blijft een raadsel hoe vogelgriep in de stal komt"

Een uitbraak van de vogelgriep aan de Heskamperweg bij Blije, waardoor er 222.000 vleeskuikens moeten worden geruimd komt hard binnen in de regio. Meerdere pluimveehouders in de zogenoemde 'drie kilometerstraal' kunnen niets anders doen dan afwachten.
Verslaggever Ben de Jager was dinsdag op de locatie:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij de bedrijven monsters afgenomen bij de dieren, om te kijken of er ook in die bedrijven vogelgroep aanwezig is.

Ruimen

Maandagavond werd bekendgemaakt door de NVWA en het ministerie van LNV dat er in een pluimveebedrijf in Blije vogelgriep werd vastgesteld. Dinsdagochtend is de NVWA begonnen met het ruimen van de dieren.
In het bedrijf waar de vogelgriep werd vastgesteld zaten 177.000 vleeskuikens. In een ander bedrijf van dezelfde eigenaar dat honderd meter verderop staat zijn 45.000 vleeskuiken preventief geruimd.
Tiete Sijens in gesprek met verslaggever Ben de Jager
© Ben de Jager, RTV NOF
Voor pluimveehouders in de zogenoemde 'drie kilometerstraal' is het een spannende tijd. "Drie pluimveebedrijven die in die straal liggen worden nu preventief bemonsterd. Dat betekent dat de NVWA nu aan het uitzoeken is of er daar ook sprake is van vogelgriep of niet. Bij alle bedrijven zijn inmiddels monsters afgenomen. Die worden in de komende dagen onderzocht. Voor de pluimveehouders is het iets waar ze zelf geen invloed op hebben, dus het is voor hun echt afwachten", vertelt verslaggever Ben de Jager.
© Ben de Jager, RTV NOF
Piet Faber van LTO Pluimveehouderij vertelt over de situatie die pluimveehouders nu overkomt. "Het is altijd een onaangename verrassing, maar zo als u weet was een aantal weken geleden in het nieuws dat de vogels dood neervielen op Schiermonnikoog, ook door de vogelgriep. En ja... Blije - Schiermonnikoog, dat is niet zo'n heel grote afstand."

Veel maatregelen

Bij de vogelgriep is het lastig te zeggen wanneer het virus weer oplaait. "Kippenhouders hebben al heel veel maatregelen genomen om insleep door zichzelf te voorkomen. Bij een uitbraak in Zeewolde (een aantal maanden geleden, red.) bleek dat de virussen in drie bedrijven naast elkaar genetisch zoveel van elkaar verschilden dat het niet aannemelijk is dat het van het ene naar het andere bedrijf is gesprongen. Dus we doen een aantal dingen goed als sector", zegt Faber.
"Maar het is en blijft nog steeds een raadsel hoe het dan toch weer bij individuele bedrijven binnenkomt. Er is nog geen wetenschapper die het kan verklaren."
Piet Faber van LTO Pluimveehouderij

Twaalf meldingen

Wat opvallend is in het aantal meldingen van het aantreffen van dode vogels in Fryslân, is dat er in de afgelopen week 'maar' twaalf meldingen zijn gedaan van in totaal 30 dode vogels. Dat is natuurlijk een momentopname, maar ook een trend van de laatste weken. En dat is niet extreem hoog.
Tijdens weken in 2021 met vogelgriepuitbraken in Noord-Fryslân Bûtendyks ging het soms om honderden meldingen, zo zegt de Veiligheidsregio Fryslân.