Agent ernstig gewond geraakt aan gezicht bij ongeregeldheden in Anjum

Een politieagent is in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig gewond geraakt aan zijn gezicht bij ongeregeldheden in Anjum. Een 27-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân is hiervoor aangehouden.
Beelden van de ongeregeldheden in Anjum:
De politie en ME kwamen ter plaatse in Anjum omdat een groep van 150 jongeren de brandweer hinderde bij het blussen van een buitenbrand aan de Mûnebuorren in het dorp. De ME en politie hebben meerdere charges uitgevoerd om de groep uit elkaar te drijven.
De aangehouden man weigerde weg te gaan en gooide op een afstand van twee meter een stuk glaswerk in het gezicht van de agent. De agent is overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek dat hij verschillende breuken in het gezicht heeft.
Bij de ongeregeldheden is ook een 18-jarige man uit Noardeast-Fryslân aangehouden omdat hij met planken richting de ME gooide.
De brandweer heeft uiteindelijk door de inzet van de politie de brand op straat uit kunnen maken.

Ferwert

Ook in Ferwert was het eerder op de avond onrustig. Er was een groep van ongeveer dertig personen bij een grote brand. De brandweer riep de hulp in van de politie, zodat ze veilig de brand konden uitmaken.
De groep keerde zich toen tegen de politie. De politie werd bekogeld met vuurwerk en flessen. Rond middernacht was het weer rustig. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.

Onacceptabel

Er waren al signalen bekend bij de politie dat er mogelijk ongeregeldheden zouden komen. "We waren goed voorbereid", zegt teamchef Marjan Abma-de Ruiter van politie Noardeast-Fryslân.
"Het is onacceptabel dat in Anjum een politieagent ernstig gewond is geraakt bij deze ongeregeldheden. Collega's die te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie."

Noodverordening

Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân heeft een noodverordening ingesteld voor Anjum. De verordening geldt van vrijdag 00.30 uur tot 08.00 uur op 3 januari.
De noodverordening geldt voor de volledige bebouwde kom van het dorp. Binnen dat gebied is het onder meer verboden om samen te scholen.

Snel ingrijpen

Met deze bestuurlijke maatregel kan de politie snel ingrijpen om ongeregeldheden te voorkomen. Zo kan de politie preventief fouilleren, mensen staande houden en het gebied uit sturen.
Overtreding van de verordening kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal drie maanden of een boete van maximaal 4.350 euro.
Afgelopen jaar liep het in Anjum ook uit de hand in de nacht voor oud en nieuw. Toen bekogelde een groep van dertig tot veertig personen agenten met stenen, vuurwerk en bierflesjes.

Al de hele week overlast in Anjum

Zoals nu blijkt, was er de afgelopen week al vaker sprake van overlast in Anjum. Volgens Dorpsbelang hadden bewoners in het centrum slapeloze nachten door vuurwerkoverlast en brandstichting met onder andere olievaten en autobanden. Daarbij raakten ook woningen, straatmeubilair en bomen beschadigd.
Dorpsbelang wist dat er plannen waren om tijdens de jaarwisseling de politie uit te lokken. Een oproep van Dorpsbelang aan de ouders om met de jongeren in gesprek te gaan, heeft niet geholpen.
Directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio doet ook een beroep op de gemeenschap om te voorkomen dat het komende nacht uit de hand loopt.