Tranen na afbranden houthandel in Noardburgum maken plaats voor moed

Ze waren bijna alles kwijt, maar ze hadden elkaar nog en dat was het belangrijkste: Lieuwe en Akkelien van der Wal uit Noardburgum zagen in mei hun hele huis en houthandel in vlammen opgaan. De tranen hebben echter plaats gemaakt voor optimisme en moed.
Akkelien en Lieuwe van der Wal © RTV NOF
"Als je er veel over nadenkt, dan biggelen er echt nog wel eens wat tranen langs de wangen neer", zegt Akkelien van der Wal. "Maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden."
Het tekent de familie, want na het drama zeiden Akkelien en Lieuwe van der Wal al snel dat ze elkaar en de kinderen nog hadden. En dat is toch echt het belangrijkste.

Levenswerk ik anderhalf uur weg

"Natuurlijk", zegt Lieuwe, "heeft het een hele impact gehad. In anderhalf uur was ons levenswerk weg. Maar we hebben elkaar nog en er is geen menselijk letsel geweest. Dan is het 'maar' materiaal."
De brand in de houthandel, 20 mei van dit jaar © CAMJO Media
Achterover hangen wilden ze ook niet. "Zo zijn we niet", zegt Akkelien. Lieuwe: "Een week later hadden we een tent staan en waren we weer open."
Met dank aan een doneeractie, die bijna een ton oplevert. Veel meer dan wat initiatiefnemer Wico Alkema had verwacht. Die dacht aan 2.000 of 2.500 euro. Hij weet hoe het is om zo'n bedrijf op te zetten en draaiende te houden.
Wij wilden de schouders eronder!
Lieuwe van der Wal
De bouw van een nieuwe houthandel is intussen begonnen. Dat doen Lieuwe en Akkelien van der Wal niet alleen voor hunzelf. "Wij hebben bijna vijftig man aan het werk hier", vertelt Lieuwe. "Dan kun je wel zeggen: 'laat maar hangen' maar wij wilden de schouders eronder!"
© Omrop Fryslân, Mats Gies
Een ding hebben ze wel geleerd: er komen geen zonnepanelen op. "Niet weer!", zegt Lieuwe. Op het dak van de houthandel lagen zonnepanelen die ontploften. Scherpe stukken zonnepanelen kwamen in de wijde omgeving terecht. Boeren moesten het vee binnen houden, om te voorkomen dat die de stukjes opaten.
"Met verzekeringen wordt het ook steeds lastiger om panelen op het dak te krijgen. Maar we hebben nog wel een stuk grond over, daar kunnen ze wel op. Dan heeft ook niemand er last van."
Het kan best zijn dat ik over een jaar nog een klap krijg.
Akkelien van der Wal
Echt tijd om het allemaal een plekje te geven hebben ze het nog steeds niet gegeven. "Het kan best zijn dat ik over een jaar nog een klap krijg" zegt Akkelien.
Maar ze willen met name positief blijven en vooruitkijken. Lieuwe: "Je moet moet houden, dat hoor ik steeds meer. Moed houden en doorgaan. Dan zit ik er ook niet over in."
En op momenten dat ze het wel even moeilijk hebben, hebben ze altijd iemand om op terug te vallen. "De mensen om ons heen en de Heer. Daar halen we veel troost uit."

Slaapkamertje voor kleinkinderen in chalet

Niet alleen de houthandel van 4.000 vierkante meter is in de as gelegd, datzelfde geldt voor het huis waarin de familie woonde.
Een nieuw huis staat er nog niet, maar wel een chaletje bij de weg. Groot is het niet. "Maar we zijn nog maar met zijn tweeën", relativeert Akkelien opnieuw. "De kinderen zijn eruit. En we hebben een extra slaapkamertje. Dus de kleinkinderen kunnen langskomen. Voor de rest hebben we alles wat we willen hebben."
Het optimisme tekent de twee, want zo'n klein chaletje heeft ook weer voordelen. "Het stookt mooi goedkoop! Helemaal nu de gas- en energieprijzen zo hoog zijn."