Twee Friese VVD'ers in kabinet-Rutte IV

Dennis Wiersma, geboren en getogen in Franeker, is de beoogde nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Leeuwarder Aukje de Vries zou in het nieuwe kabinet staatssecretaris van Toeslagen en Douane worden. Beiden zijn lid van de VVD.
Dennis Wiersma © ANP
Wiersma (35) is op dit moment demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij volgde Bas van 't Wout op. Daarvoor zat Wiersma, die momenteel in Utrecht woont, voor de VVD in de Tweede Kamer.
Wiersma was eerder actief voor studentenvakbond LSVb en voorzitter van FNV Jong. Sinds 2017 zat hij voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij was voor die partij als Kamerlid ook woordvoerder op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid.
Aukje de Vries © ANP
Aukje de Vries (57) zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Voor de VVD is ze woordvoerder op de gebieden zorg en corona. Eerder zat ze in de Provinciale Staten van Fryslân.
De Vries is al sinds 1989 actief in de politiek. Eerst als beleidsmedewerker in de gemeente Leeuwarden. Van 2002 tot 2011 zat ze in de Leeuwarder gemeenteraad. Ook leidde ze diverse projecten in onder meer Boarnsterhim.
Het nieuwe kabinet staat op 10 januari op het bordes, is de planning.