Piet Paulusma voorspelt een bijzonder Oud en Nieuw: "Het is extreem"

Dit jaar kan Fryslân rond Oud en Nieuw geen kou of buien verwachten, zegt weerman Piet Paulusma. De knalerwten en sterretjes blijven droog, want integendeel: "We krijgen nieuwe warmterecords."
© Omrop Fryslân
De temperaturen zijn donderdagmiddag al hoog, constateert Piet Paulusma. "In Grou was het al 11,6 graden, met een wind in uitschieters tot kracht 6."

Warmterecords: "Het is extreem"

Er is al een warmterecord gebroken: niet eerder werd het tussen 25 december en 4 januari ergens in Nederland warmer dan 15 graden. In Arcen (Limburg) werd donderdaf de 15 graden gehaald. "De hoogste temperaturen van 14-15 graden zijn meer in het zuiden en midden van Nederland te vinden. Maar het is wel extreen", zegt Piet.
Weerman Piet Paulusma
Maar ook de komende dagen hoeft onze provincie geen winterweer te verwachten. De kans op een warmterecord op oudejaarsdag is groot. "We gaan volledig de andere kant op dan met de kerstdagen. Van kou naar warmte."

Wat brengt oudejaarsdag?

Op oudejaarsdag liggen de temperaturen in Fryslân om de 12 of 13 graden heen, voorspelt Piet. "Zo nu en dan is er regen en buiig weer, later in de middag wordt het droog. De wind is matig tot krachtig en komt vanuit het zuidwesten tot westen. Windstoten tot kracht 7."

Wat voor weer met oudjaarsnacht?

In de nacht van de jaarwisseling staat er een matige zuidwestenwind. Piet: "Oudjaarsnacht is het droog en warm, met 9 of 10 graden. Nieuwjaarsdag lijkt het een dag te worden met droog weer. De zon heeft het moeilijk, de temperaturen liggen zaterdag rond de 13 of 13 graden."
Volg voor het actuele weer omropfryslan.nl/waar.