liveblog | 30 december 2021

Coronanieuws 30 december: Aantal besmettingen onder 75-plussers daalt het snelst

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 30 december 2021, 22:36
donderdag 30 december 2021
22:35

Fijne avond

Tot zover het liveblog met het Friese coronanieuws van donderdag 30 december. Bedankt voor het volgen!
21:40

'Ernst Kuipers nieuwe coronaminister'

Ernst Kuipers (62) is de beoogde minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee wordt Kuipers het nieuwe gezicht van het coronabeleid. Dat meldt RTL Nieuws.
Kuipers is nu nog voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. In die functie is hij verantwoordelijk voor de spreiding van de coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Eerder werd al bekend dat Hugo de Jonge niet terugkeert als coronaminister. Hij wordt waarschijnlijk de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Ernst Kuipers © ANP
18:06

Rutte geboosterd met Moderna

Demissionair premier Mark Rutte heeft zijn boosterprik gekregen. Op Twitter zegt hij dat hij een prik met het vaccin van Moderna heeft gehad. Ook roept hij iedereen op de extra prik te gaan halen. "Zo bescherm je jezelf en je omgeving, en zorgen we samen dat de druk op de zorg afneemt."
17:53

Carbidschieten toegestaan met vier personen; campagne voor jongeren

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Ook dit jaar is het verboden om vuurwerk te kopen en af te steken tijdens Oud en Nieuw. Dat moet voorkomen dat het te druk wordt in de ziekenhuizen.
Carbidschieten is op oudejaarsdag wel toegestaan, met maximaal vier personen. Dat kan tot zonsondergang. De exacte regels zijn in iedere gemeente weer anders.
Veiligheidsregio Fryslân heeft ook een campagne opgezet voor jongeren die de jaarwisseling willen vieren, ondanks de lockdown. DOchITgewoan moet jongeren inspireren en informeren over wat ze nog wel kunnen doen tijdens Oud en Nieuw.
17:02

25.000 boosterprikken gezet in de eerste drie dagen van de XXL-boostercampagne

In frou krijt in faksinaasje op de XXL-priklokaasje fan de GGD © Omrop Fryslân
In Fryslân heeft 85 procent van de 75-plussers die eerder al gevaccineerd waren, een boosterprik gekregen. Een week geleden ging het om 80,5 procent.
Op dinsdag werd begonnen met de XXL-boosterlocatie in Leeuwarden, waar zo'n 25.000 mensen werden ingeënt in de eerste drie dagen. Intussen zijn in de provincie 60.010 boostervaccinaties gezet. Dat is broodnodig, zegt GGD Fryslan, omdat er wordt verwacht dat ook in Fryslân de omikronvariant dominant gaat worden.
Net als een week geleden is het aantal besmette 75-plussers in verhouding het sterkst gedaald. In verpleeg- en verzorgingshuizen waren 60 besmettingen. Dat is de helft minder dan een week geleden.
16:23

Kappers in protest: "Ik houd het zo niet vol"

Kappers uit het hele land vieren vandaag actie omdat ze geen of te weinig steun krijgen van de overheid. Sinds anderhalve week zijn kapsalons verplicht gesloten. Dat betekent dat alle omzet in één keer is weggevallen.
© RTV NOF
Linda Westerhof begon vier maanden geleden met haar kapperszaak in De Harkema. Ze had er al één in Tijnje. "Er kwam een mooie kans voorbij om een salon in Harkema over te nemen. Dat heb ik toch gedaan, ondanks de spannende coronatijd."
Met drie vaste medewerkers liepen de zaken goed, tot anderhalve week geleden. In de nieuwe lockdown zijn de winkels verplicht gesloten. "De lockdown kwam als een volledige verrassing, we zagen het niet aankomen. Het is net alsof je het dan in een roes beleeft."
15:51

Meer dan 7 miljoen coronatests met Testen voor Toegang

Er werden dit jaar meer dan 7 miljoen coronatests gedaan in het kader van Testen voor Toegang. Dat laat organisator Stichting Open Nederland weten. Via het 'Testen voor toegang'-systeem konden mensen met een negatieve testuitslag bijvoorbeeld naar het theater of naar de horeca.
De meeste testafspraken werden gemaakt voor een restaurant- of cafébezoek. Er werden 2,4 miljoen coronatestafspraken gemaakt door mensen die naar de horeca wilden. Ook wilden mensen naar een evenement (1,2 miljoen testafspraken), de disco (800.000 afspraken), een sportwedstrijd (620.000 afspraken) of werd het systeem gebruikt om zelf te kunnen sporten (600.000 afspraken).
In de zogeheten Fieldlabs werden experimenten gedaan met het systeem. Dat gebeurde aan het begin van dit jaar.
15:19

RIVM meldt 553 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân

De testlokaasje fan de GGD oan de Elzenlaan yn Ljouwert © LEO Middelsé, Lennard Geerts
In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 553 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Het zijn er 97 meer dan woensdag. Toen werden 456 besmettingen gemelde. Gemiddeld zijn in de afgelopen week iedere dag 443 besmettingen gemeld in Fryslân.
Er zijn in Fryslân in de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus. Er is wel één Fries met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een inwoner van de gemeente Opsterland.

Landelijk

Landelijk ligt het aantal nieuwe coronabesmettingen op 14.868. Het gemiddelde aantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen is 12.599.
14:42

Brandmelding bij WTC zorgt voor vertraging bij de vaccinatie

De vaccinatie in het WTC Expo in Leeuwarden loopt vertraging op door een brandmelding aan de achterkant van het gebouw. Na een halfuur werd duidelijk dat er geen brand was: toen mocht iedereen weer naar binnen.
Er moeten dus enkele prikken worden ingehaald, maar de GGD gaat ervan uit ze de achterstand in de komende uren kunnen inhalen.
14:29

Aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt

© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Er liggen donderdag 1857 patiënten met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat is het laagste aantal sinds 13 november. Van hen liggen 492 op een ic. Dat zijn er 23 minder dan een dag eerder.
In de afgelopen 24 uur zijn er 19 nieuwe patiënten opgenomen op de ic's. Op de andere afdelingen gaat het om 137 nieuwe coronapatiënten.
13:44

Gemeente Terschelling: GGD komt nu op 20, 21 en 22 januari naar het eiland

Eerder schreef de gemeente dat het om 13, 14 en 15 januari zou gaan, maar die data gelden nu niet meer, schrijft de gemeente op Twitter.
12:45

Longdokter Wouter van Geffen over coronajaar: "Het is vragen om een glazen bol"

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
In de zomer werd de corona-afdeling van het MCL nog feestelijk gesloten, maar nu ligt het ziekenhuis weer vol met coronapatiënten en zijn er zelfs extra afdelingen. MCL-longdokter Wouter van Geffen blikt terug op het coronajaar.

Bevrijding

Het jaar begon zo positief voor de medewerkers van de ziekenhuizen: opeens waren er vaccins beschikbaar. Het gaf de mensen aan het bed van de Covid-patiënt net wat meer bescherming.
Op 6 januari werd de eerste prik gezet. Een moment dat als een bevrijding voelde, zegt Van Geffen: "Zo voelde het destijds wel. Of je dat met de kennis van nu ook nog zo kunt zien is maar de vraag."
12:36

Hugo de Jonge keert niet terug als zorgminister

Hugo de Jonge © ANP / Lex van Lieshout
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt niet terug in het nieuwe kabinet als zorgminister. Zijn CDA-collega Wopke Hoekstra wordt ook niet opnieuw minister van Financiën. Beide portefeuilles gaan naar iemand van D66.
11:37

Viroloog: "Reken je niet rijk met 10 dagen lockdown"

Mensen moeten zich "niet met tien dagen lockdown rijk rekenen", zo zegt viroloog Bert Niesters van Groningen. Hij zegt dat nadat 60 organisaties de oproep hebben gedaan om het onderwijs weer te openen na de kerstvakantie. Het probleem is volgens de viroloog dat nog niet iedereen een boosterprik heeft gekregen.
Niesters: "Niemand zal bestrijden dat het beter is voor de kinderen. Maar de besmettingen nemen fors toe en voor je het weet, worden er weer klassen naar huis gestuurd."
Zijn collega, viroloog Frits Rosendaal uit Leiden, noemt het een "duivels dilemma" voor het kabinet. "Omikron heeft nu de overhand in Nederland. Komende weken gaan we de effecten daarvan op de ziekenhuiscijfers zien."
11:09

Mensen uit 1985, 1986 en eerder mogen een afspraak maken voor de boosterprik;

10:50

Ook basisscholen willen weer open na de kerstvakantie

Ook de PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, vindt dat scholen op 10 januari weer open moeten gaan. Donderdag kwamen 60 organisaties met deze oproep aan de regering, waaronder Fier in Leeuwarden.
"We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn", zegt een woordvoerder.

Aandacht voor onderwijspersoneel

De organisatie vindt wel dat er aandacht moet komen voor het onderwijspersoneel. "Het moet op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Wij kijken uit naar het advies van de deskundigen. En we hopen dat er binnen dat advies ruimte is voor maatwerk", zegt de woordvoerder. "Scholen kunnen zelf het beste inschatten op welke wijze ze het onderwijs vorm zouden moeten geven."

'Gezondheid en veiligheid hoogste prioriteit'

Onderwijsvakbond Leraren in Actie roept de overheid op om van gezondheid en veiligheid de hoogste prioriteit te maken.
"Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is, waarmee de veiligheid en gezondheid gewaarborgd worden. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden", zo zegt de bond.
10:33

Kappers in actie voor betere coronasteun

In het hele land demonstreren kappers vandaag voor betere compensatie nu ze dicht moeten blijven vanwege de lockdown. Na verwachting zijn er kappers in zo'n 250 gemeenten die meedoen. Het gaat om kleine protestacties. Zo openen sommige kappers in Leeuwarden om 10 uur hun deuren.
08:49

Fier roept op tot opening scholen

Zestig organisaties roepen op om de scholen niet dicht te houden in het nieuwe jaar. Onder hen ook Fier, de Leeuwarder organisatie voor de opvang en behandeling van kinderen, jongeren en vrouwen bij geweldssituaties. De organisaties willen een grens trekken.
De sluiting komt het welzijn van kinderen volgens de organisaties niet ten goede. Minderjarigen zouden verantwoordelijk worden gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, menen de organisaties. Daarom moet er beter gedacht worden aan de belangen van kinderen en zouden scholen op 10 januari weer open moeten.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
08:10

Danny Noppert heeft corona

De Jouster darter Danny Noppert testte woensdag positief op het coronavirus. Noppert was dinsdag uitgeschakeld op het WK darten en is nog in Londen.
Noppert, die op oudejaarsdag is geboren, moet nu ook zijn verjaardag in isolatie in het hotel vieren. Noppert bepaald niet de eerste die corona oploopt: het WK wordt steeds meer overschaduwd door corona.
Danny Noppert © Orange Pictures
08:05

Zeeland nieuwe coronakoploper, omikron met name bij Amsterdam

De provincie Zeeland is de nieuwe koploper als het om het aantal besmettingen in Nederland gaat. In die provincie zijn in de afgelopen twee weken bijna 4.800 mensen positief getest. Dat is zo'n één op de tachtig Zeeuwen. Na Zeeland volgen Fryslân, Utrecht en Flevoland.
De snelle verspreiding van de omikronvariant is nog niet terug te zien op de wekelijkase kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Nederland blijft voor de zevende week op rij op donkerrood staan, de hoogste waarschuwingskleur. De omikronvariant lijkt op dit moment het meest rond Amsterdam voor te komen.
08:00

Welkom!

Welkom bij het liveblog van woensdag 29 december over de ontwikkelingen aangaande het coronavirus in Fryslân. Het liveblog van gisteren nalezen kan hier.