UMCG met minister om tafel over sluiting hartchirurgie voor kinderen

Kinderarts Eduard Verhagen van het UMCG gaat ervan uit dat het besluit om de afdeling voor kinderhartchirurgie te sluiten teruggedraaid wordt. Dat zegt hij tegen RTV Drenthe.
© Corné Sparidaens / ANP
Een petitie tegen het sluiten van de hartchirurgie is meer dan 180.000 keer getekend. Ondertekenaars zijn het niet eens met het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge om de afdeling te sluiten en het op twee plaatsen in Nederland te centraliseren: Utrecht en Rotterdam.

'Opnieuw om tafel'

Kinderarts Verhagen denkt dat de situatie inmiddels anders in elkaar zit. Volgens hem werd niet alle informatie besproken toen het besluit werd genomen. Verhagen: "Hoge ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben ons toegezegd dat we in januari opnieuw om de tafel kunnen om te spreken over deze keuze."

75 jaar

De afdeling voor kinderhartchirurgie bestaat al 75 jaar en is een afdeling voor kinderen en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking. Het gaat om erg gespecialiseerde zorg. "Het is een team van tientallen neonatologen, intensive care-kinderverpleegkundigen en gespecialiseerde verpleegkundigen op de operatiekamers", zegt Verhagen.

GrienLinks verbijsterd over plannen

De politiek bemoeit zich er inmiddels ook mee: de Statenfracties van GroenLinks in de drie noordelijke provincies steunen het UMCG in de strijd tegen de sluiting. Volgens de partij valt er met de sluiting een groot gat in de noodzakelijke zorg voor noordelijke hartpatiënten.
Het Friese Statenlid Charda Kuipers is verbijsterd dat de op de afdeling opgebouwde expertise met een pennenstreek dreigt te verdwijnen. "Het ontwricht de gezinnen, de ouders, die nu al op afstand hun kwetsbare kind moeten bijstaan. De reisbelasting bij acute nood én bij het traject dat volgt wordt veel te groot wanneer deze zorg niet meer beschikbaar is in Noord-Nederland."