'Babyboom' in Harlingen, 7 baby's verwacht met de jaarwisseling: "Beter dan vuurwerk"

In alle provincies nam het aantal geboorten het afgelopen jaar toe, maar in Fryslân was de grootste stijging. In Harlingen ging het helemaal hard: daar werden 50 procent meer baby's geboren.
© Shutterstock.com (JEONGHYEON NOH)
Van januari tot oktober werden er in Harlingen al 42 meer baby's geboren dan in dezelfde maanden van het jaar ervoor. Het gaat dit jaar om 123 geboortes. Een jaar geleden waren dat er nog 81, blijkt uit cijfers van Independer.

'Spontane reactie'

"Ik heb niet lopen lobbyen", zegt verloskundige Sylvia von Kospoth uit Harlingen lachend. "Ik denk dat het een spontane reactie is."
Maar corona speelt natuurlijk ook een rol, denkt de verloskundige. "In die zin dat de Harlingers de gezinsbanden hebben aangetrokken. Dat daar waar de tijden zo zwaar zijn - voor ons allemaal - Harlingers toch voor het leven hebben gekozen."

Zware tijden

Ondanks de 'babyboom' kunnen de verloskundigen van de gemeente Harlingen het nog wel aan. Von Kospoth: "We passen ons leven erop aan. Verloskundigen zijn heel flexibel. Ik spreek voor alle eerstelijnsverloskundigen."
Dit jaar zijn er in Fryslân van januari tot en met oktober al 431 meer baby's geboren dan in 2020. Het gaat om 5.284 geboortes, zegt vergelijkingssite Independer.
"We hebben wel zware tijden gehad, omdat het in de ziekenhuizen echt spannend is", zegt de verloskundige. Er waren echter wel een hoop 'eerstelijns bevallingen', waar de verloskundigen dan bij aanwezig kunnen zijn. "Dat is een mooie ontwikkeling, daar zijn we heel blij mee. We werken verder prima samen met alle disciplines."

Zeven baby's met de jaarwisseling

Voor de jaarwisseling staan er nog wel wat geboortes op de planning. "Een stuk of zeven", zegt Von Kospoth. "Zeven 'nieuwjaarsbaby's'. Dat is beter dan vuurwerk, niet?"
Sylvia von Kospoth over de 'babyboom' in Harlingen