Het jaar van Romke de Jong: "Mooier kon eigenlijk niet"

Maart 2021: Romke de Jong wordt vader én komt voor D66 de Tweede Kamer in. Het is een bijzonder jaar geweest voor de inwoner van Gorredijk.
Romke de Jong in de ijsfabriek © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Het was een heel mooi jaar", begint Romke de Jong zijn verhaal. Met een hamer slaat hij een stukje RVS. De ijsfabriek in Gorredijk zit middenin een verbouwing. De Jong is jarenlang directeur geweest, maar toen hij naar de Kamer ging mocht dat niet meer.
Zijn vader neemt het nu weer even over. "Ik ben hier eigenlijk nog maar soms. Eén keer per week even gezellig op de koffie", vertelt De Jong.

Verandering

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in het leven van De Jong. "De week ziet er nu heftig uit", zegt hij. "Op maandag ga ik het land in. Op dinsdag, woensdag en donderdag hebben wij altijd vergadering in Den Haag. Op vrijdag kan ik dan terug naar Fryslân."
Het gaat niet zoals hij eerst had gedacht. "In maart zei ik dat ik heen en weer wilde rijden. Maar dat kan niet. De dagen zijn lang en de debatten duren lang. Soms ben je om 02.00 uur klaar en dan begint de dag om 09.00 uur alweer. Daarom blijf ik voorlopig de meeste tijd in Den Haag."
Daar ben ik mijn vrouw dankbaar voor.
Romke de Jong zijn vrouw heeft haar werk opgezegd, zodat hij vaker zijn kinderen kan zien
"Het nadeel is dat je dan de kinderen mist. Ik ben in maart vader geworden van mijn derde en dan wil je alles meemaken. Dat is wat ingewikkeld." Maar De Jong en zijn vrouw hebben een oplossing gevonden: "Zij gaat nu gelukkig een paar dagen per week naar Den Haag met de kinderen."
Ze heeft er wel wat voor moeten doen, legt De Jong uit: "Zij heeft haar werk opgezegd. Dat is een hele grote stap. Ik miste de kinderen erg en zo kunnen we het oplossen. Daar ben ik mijn vrouw dankbaar voor."

Trage formatie

Vlak na de verkiezingen in maart zei Romke de Jong in een interview bij Omrop Fryslân dat hij hoopte op een rappe formatie. Dat was niet het geval. "Dat duurde vreselijk lang. Dat is jammer voor D66. Maar er ligt nu wel een mooi regeerakkoord. In 2022 kunnen we beginnen met oogsten. We hebben de fundering gelegd. Nu de rest nog."
Romke de Jong kijkt terug op zijn jaar