Van der Pal zwemt ongeveer 100 kilometer als ideale voorbereiding op Elfstedentriathlon

Triatleet Stefan van der Pal uit Leeuwarden is zich druk aan het voorbereiden op zijn monstertocht. Komende zomer wil hij de Elfstedentocht zwemmend, fietsend en hardlopend volbrengen.
Stefan van der Pal yn tarieding foar de Alvestêdetriatlon © J-ro Media
De eerste training van ongeveer 100 kilometer in het zwembad zit erop. Nu is het tijd om bij te komen onder de kerstboom.
Voor Van der Pal begon de voorbereiding eigenlijk afgelopen zomer al. Toen moest hij, door alle coronamaatregelen, zijn plannen om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen schrappen. Snel maakte hij bekend het dan maar anders te doen: als triatlon, 600 kilometer achterelkaar aan.
Eerst zwemmen, dan bijkomen op de fiets en dan de laatste 200 kilometer hardlopen. "Ja, ik moet eerlijk zeggen dat de voorbereiding voor het zwemmen afgelopen jaar makkelijk ging. Wij hebben constant gezegd: wij gaan hiervoor. Dan gaan we nu iets doen wat nog niet is gedaan en dat is dit onderdeel."
Het fietsen zie ik als een soort herstelmoment. Wat bij het lopen meespeelt zijn de voeten.
Stefan van der Pal over zijn Elfstedentriatlon
De komende tijd schroeft Van der Pal zijn trainingsarbeid verder op. In mei wil hij dan zien of hij 180 kilometer kan zwemmen. Maar, dat is maar één van de drie onderdelen.
De triatleet kijkt het meest op tegen het hardlopen: "Het fietsen zie ik als een soort herstelmoment. Wat bij het lopen meespeelt zijn de voeten. Hoe zijn die na die lange zwempartij? En kunnen die de schokbelasting aan? Je kunt je er alleen op voorbereiden door te trainen, te trainen en te trainen."

Mindset

Makkelijk wordt het niet, weet ook Van der Pal. "Als het in het koppie maar goed zit. En als je de juiste mindset kunt inzetten zal dat veel makkelijker gaan, dan als je in je hoofd allemaal moeilijkheden opzoekt."
Wanneer hij begint, is nog niet duidelijk. Van der Pal heeft zijn pijlen gericht op een vijftal datums in de zomer. Als de triatleet begint, denkt hij zo'n vier dagen onderweg te zijn met zijn zwemtocht. Het fietsen neemt een halve dag in beslag en het lopen een kleine 30 uur.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Stefan van der Pal
Naast Stefan van der Pal heeft ook Maarten van der Weijden aangekondigd een triatlon langs de elf Friese steden te willen volbrengen. Van der Weijden wil dat in 2023 doen.