Het stille verdriet achter de lockdown: deze onderneemster weet het niet meer

Winkelierster Monique Zwamborn weet niet meer hoe ze de lockdown moet overleven. Ze kreeg zelf corona en verloor tegelijkertijd haar vader aan het virus. Omdat ze daardoor geen omzet draaide, krijgt ze geen steun. "We zitten er tot de strot in."
Monique Zwamborn zit er goed doorheen:
Ondernemers hebben het lastig in deze tijd. Een tweede lockdown zorgt voor schrijnende situaties. Sommigen waren net weer op weg om erbovenop te komen en bezig om schulden weg te werken. Het zijn met name de kleine zelfstandige ondernemers die er flink onder lijden. Eén van hen is Monique Zwamborn, die een lingeriezaak in Leeuwarden heeft.

Winkel noodgedwongen dicht

In februari had Monique net corona gehad en haar vader verloren aan het virus. De winkel moest noodgedwongen sluiten, net voordat de zaak zou verhuizen naar de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden.
Zwamborn heeft het hele jaar gewerkt om de zaken weer een beetje op orde te krijgen, na haar ziekte en het verwerken van het verlies van haar vader. Dat was zwaar, maar ze zag lichtpuntjes. Dat is nu anders. Ze weet niet of het nu wel goed komt. Deze klap is te groot, denkt ze. "Het is gewoon één groot verdrietig verhaal."
© Omrop Fryslân
De winkel moest net voor de kerstdagen dicht: normaal gesproken de gouden tijd voor de zaak. De hele collectie was op de kersttijd ingekocht. Het hangt nu onverkocht in de winkel. Duizenden euro's aan investeringen zijn weg. Dat terwijl de belastingen en leningen van de eerdere lockdown nog moeten worden betaald.

Juist door corona buiten de regelingen

Zwamborn kreeg een klein beetje steun. Zo'n 5 tot 10 procent van het verlies werd daar mee gedekt. "Een druppel op een gloeiende plaat."
Het was een gezond bedrijf, zegt ze. "Maar nu zitten er enorme lasten achter. Omdat ik ziek was, kon ik niets verkopen. Maar daardoor val ik ook niet in de speciale regeling om coronasteun te ontvangen."
© Omrop Fryslân
De laatste maanden krabbelde ze financieel weer wat op. De steun was minimaal en ook nu weet ze nog niet of er overheidssteun komt. "Ik ben nergens voor benaderd. We weten het gewoon niet. Het wordt een hele schrale Kerst."

Nog steeds gezondheidsklachten

De verhuizen van haar zaak heeft ze in het voorjaar wel doorgezet, maar dat ging met moeite. De onderneemster hiel klachten na haar besmetting met het coronavirus. Ze is nog steeds kortademig en zou in het nieuwe jaar starten met revalidatie. Maar haar zuurstofgehalte is nog steeds te laag. Daar gaat ze nu de medische molen mee in.
© Omrop Fryslân
Zo goed en zo kwaad als het kan probeert Monique Zwamborn er wat van te maken. Ze maakt vlogs om haar lingerei aan de man te brengen. Dat blijft ze wel doen. Maar het levert bijna niets op. Een paar bestellingen per week.
Met de click-and-go redt ze het land niet. Ze heeft ook het gevoel dat mensen geen zin meer hebben om dingen te kopen. En dat veel mensen in een zelfde soort situatie zitten en geen geld meer hebben. "De mensen zijn timide."

Geen woorden meer

Op de vraag hoe ze overeind blijft, is het eerst even stil. Ze weet het niet meer, zegt ze. Ze is vanuit haar karakter positief ingesteld, maar het is nu wel klaar. De schulden bouwen op, de inkomsten zijn er niet en steun is niet in zicht. "We lopen eigenlijk een hele collectie achter met betalingen."
Het is een situatie waar meer kleine zaken mee kampen. Het stille verdriet achter de lockdown. Monique: "Ik ben altijd spraakzaam, maar nu heb ik geen woorden meer. Ik weet het niet meer."