Reade Swan: van Harlingen naar Spitsbergen, mogelijk ook naar Tall Ship Races

De Akkrumer vaarfirma Swan Expeditions kiest straks niet alleen met de Wylde Swan het ruime sop. Het bedrijf kocht een tweede schip: de tweemastschoener Noorderlicht. Het schip vaart straks verder onder de naam de Reade Swan.
Het schip Noorderlicht in Spitsbergen, straks de Reade Swan © Shutterstock.com (Frank Wasserfuehrer)
Het bedrijf zegt veel aanmeldingen te krijgen voor expedities en het school-op-zee-programma. Met een tweede schip is er dubbel zoveel capaciteit, zegt Christophe Meijer fan Swan Expeditions. "We hadden een wachtlijst van zo'n 25 trainees die mee wilden op onze reizen. We hadden meer vraag dan aanbod. Dus als ondernemers pakken we de handschoen op, we hebben dit schip gekocht."
Meijer is blij dat het schip in Nederlandse handen is gebleven. "Het is een bijzonder schip, omdat hij in koude gebieden kan komen en dus klaar is om naar de poolgebieden te varen."
Noorderlicht, straks de Reade Swan © Rob Oo (Flickr.com)
De Noorderlicht ligt op dit moment aan de zuidkant van de Willemskade in Harlingen. Meijer nodigt iedereen uit om het schip te bewonderen. "Mensen kunnen vanwege corona nu even niet aan boord, maar we staan graag mensen te woord."

Nog overleg over Tall Ship Races

Meijer durft nog niet te zeggen of de Reade Swan ook meedoet aan de Tall Ship Races. "Het is nog in overleg. Het zou kunnen, er is nog veel onzekerheid aan beide kanten. Maar we vinden het altijd heel leuk om mee te doen aan de Tall Ship Races. Als dat dan met twee schepen kan, dan is het natuurlijk helemaal fantastisch."
Het zeilschip Noorderlicht is in 1910 gebouwd als Duits lichtschip, dat bij Flensburg lag. In 1963 werd het lichtschip buiten dienst gesteld, toen er een vuurtoren kwam. Nadien werd het een woonschip en een clubhuis voor een zeilvereniging. Het schip verpieterde en werd uiteindelijk in 1992 in onze provincie gevonden en opgeknapt. Daarna exploiteerden diverse eigenaren het schip.
Het schip zal nog een klein beetje worden aangepast. "Het schip vaart nu met 5 bemanningsleden en 20 gasten. Maar er moeten straks ook docenten mee, dus we moeten in ieder geval nog twee bedden maken voor de begeleiding. Het komende jaar vaart het schip nog als Noorderlicht, maar uiteindelijk wordt dit de Reade Swan, vanwege de rode kleur."

Maritieme Academie

Harlingers gaan de eerste reis maken. Meijer: "We gaan eerst een vijfdaagse tocht maken met leerlingen van de zeevaartschool in Harlingen. Daarna ook met leerlingen uit IJmuiden. Daarna gaan we half maart noordwaarts."
Christophe Meijer van Swan Expeditions
In de winter moet het schip met leerlingen van het zogeheten Masterskip de oceaan oversteken. Voor de eerste reis wordt er onder begeleiding van een gids met trainees van Harlingen naar Spitsbergen gezeild, waar de 'wereld als klaslokaal wordt gebruikt', zoals de firma het zegt.