Strooiwagens en tractors krijgen uitstel voor kentekenplicht

De zorgen van strooidiensten dat ze vanaf 1 januari niet meer de wegen op mogen zijn minimaal een halfjaar uitgesteld. Er geldt straks een registratieplicht, maar tot 1 juli is er een 'coulanceperiode'.
Deze strooiwagens hebben nog geen kenteken, de tractors wel © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) komt met strengere regels: onder andere tractors mogen dan niet meer zonder kenteken de weg op. Ze moeten geregistreerd worden bij de RDW. Alleen hebben ze het bij de RDW momenteel zo druk dat niet alle aanvragen voor zo'n kenteken voor 1 januari afgehandeld kunnen worden.
Koepelorganisatie NVRD was daarom bang dat ook strooiwagens met ingang van het nieuwe jaar de weg niet meer op konden. "Het kan en mag toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg van de beperkte capaciteit bij de RDW er zo meteen niet meer gestrooid kan worden", zei NVRD-directeur Wendy de Wild.
Donderdagmiddag was nog niet duidelijk dat er een coulanceperiode kwam:
Demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) komt nu met een zogenaamde 'coulanceperiode' van een halfjaar. Dat betekent dat bestuurders van niet-geregistreerde wagens geen boete krijgen.
De uitzondering geldt alleen voor een ontbrekende registratie. Bestuurders krijgen nog steeds een boete als ze zonder verzekering rijden. Verder mogen de niet-geregistreerde wagens niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Sneller mag alleen met kentekenplaat en daar is dus een registratie voor nodig.
Struisâlt © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Zonder coulance had het resultaat kunnen zijn dat strooiwagens na 1 januari de weg op gaan om werk te doen voor een provincie of gemeente, terwijl ze een boete riskeren omdat ze geen kenteken hebben.
Ik ken wel collega's die het materieel nog niet helemaal op orde hebben, omdat de kentekens nog binnen moeten komen.
Sybe Adema, van loonbedrijf Adema van der Meer
De coulanceperiode is erg welkom, zegt Sybe Adema van loonbedrijf Adema van der Meer in Wirdum. "Ik ken wel collega's die het materieel nog niet helemaal op orde hebben, omdat de kentekens nog binnen moeten komen."
Het ministerie en de RDW roepen eigenaars van de betreffende wagens nog steeds op om voor 1 januari een registratie digitaal aan te vragen: tot die datum kost het namelijk 18 euro, daarna 140 euro.
Bij het loonbedrijf in Wirdum hebben de tractors allemaal een kenteken, maar de strooiwagens die ze gebruiken voor de gladheid in de gemeente Leeuwarden hebben dat nog niet. "Ik ga ervan uit dat ze bij Omrin de wagens nog een kenteken geven."
"Voor ons als provincie geldt al dat al ons in te zetten materieel voorzien is van een kenteken", zegt Sjoerd Vrieswijk, hoofd van de Provinciale Waterstaat. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van de gladheid. Donderdagochtend nog gingen er volgens Vrieswijk zestien strooiwagens op pad.
Het strooimechanisme © Omrop Fryslân, Timo Jepkema