Friesland Lease blij met Stint-schadevergoeding, maar daarmee is het nog niet klaar

Friesland Lease is tevreden met de uitspraak van de Raad van State dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een schadevergoeding moet betalen voor het besluit om de Stint van de weg te halen.
© ANP
Het Drachtster leasebedrijf had zo'n 700 van de elektrische bolderkarren in bedrijf op het moment dat er in 2018 in Oss een ernstig ongeluk gebeurde met de Stint. Een Stint met daarin acht kinderen stond bij een spoorovergang niet op tijd stil. Vier kinderen kwamen om het leven.

Besluit van de Raad van State

Minister Cora van Nieuwenhuizen bepaalde vervolgens dat de Stints niet meer de weg op mochten, zij trok te toelating in. De rechtbank bepaalde eerder al dat het besluit niet zorgvuldig was genomen, in ieder geval niet wat de lichte Stints van 800 Watt betreft. De Raad van State gaat er nu in mee.
Het ding was meteen waardeloos toen het van de weg moest worden gehaald.
Directeur Jan Baljeu van Friesland Lease
Friesland Lease heeft volgens directeur Jan Baljeu veel schade opgelopen. "Het ding was meteen waardeloos toen het van de weg moest worden gehaald. Een investering van tussen de zes- tot achtduizend euro per Stint was in één keer bijna nul. Als je er dan zevenhonderd hebt, loopt de schade wel op."
Directeur Jan Baljeu van Friesland Lease
Hoe groot de schadevergoeding voor Friesland Lease wordt is nog niet duidelijk, geeft directeur Baljeu aan. "We worden in het gelijk gesteld voor het gedeelte van de 800 Watt-Stints. Maar wij hebben ook een deel 1200 Watt-Stints."

Schikking

De rechter adviseert om een schikking te treffen met het ministerie. "Wij weten niet precies welk aandeel in welke Stint zit. Maar je spreekt over forse bedragen, een veelvoud van honderdduizenden. We hebben nog delen kunnen gebruiken, dus de schade moet wel goed in beeld gebracht worden. Dan gaan we graag in gesprek met het ministerie."
Jan Baljeu © ANP
Zo'n schikking zal nog wel even op zich laten wachten, verwacht Baljeu. "Het duurde al jaren voor we op dit punt waren. Eerst de uitspraak van de rechter in Groningen die ons in het gelijk stelde, daarna nog het hoger beroep van het ministerie bij de Raad van State. Er zit behoorlijk veel tijd in voor ons. Maar de schade was ook zodanig dat dit de moeite waard was."

Kinderdagverblijven

Niet alleen het bedrijf heeft recht op een schadevergoeding. Dat geldt ook voor de kinderdagverblijden waar de Stint werd gebruikt. De brancheorganisatie zegt dat het al snel om 100.000 euro per kinderdagverblijf gaat, en daar zijn er 170 van.