Waterbuffers op Vlieland in de grond: aardgasvrije wijk stap dichterbij

De aardgasvrije wijk Duinwijck op Vlieland is weer een stap dichterbij nu twee grote waterbuffers in de grond zijn getakeld. In deze 'ondergrondse zwembaden' wordt straks warmte opgeslagen.
Het reservoir wordt grotendeels klaargemaakt:
Duinwijck is één van de 27 aardgasvrije wijken die in 2018 een rijksbijdrage van 120 miljoen euro kregen om volledig van het gas af te gaan. Het doel is om kennis en ervaring op te doen en zo te zien hoe heel Nederland in 2050 van het gas af is.

Warmtenet

De wijk heeft al een warmtenet. Onder de grond liggen leidingen waar warm water doorheen stroomt naar de 39 huizen toe. De bewoners hebben geen eigen cv-ketel, maar een centrale cv die nu nog op aardgas draait. Straks moet het water door zogeheten heatpipes lopen en worden opgewarmd.
Zo ziet één van de waterreservoirs er uit © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Antoine Maartens, projectleider van energiecoöperatie VlieWaCo, legt het simpel uit: "We verzamelen warmte in de zomer en gebruiken het in de winter, daar komt het op neer."

Twee waterreservoirs

Dat opgewarmde water komt in twee buffers. Eén van 5.000 liter voor direct gebruik en één van meer dan 2 miljoen liter die vier meter onder de grond komt. Nadat de buffer is geïnstalleerd, duurt het een half jaar om de buffers op te warmen. Daarom is de verwachting dat het systeem rond 1 juli draait.
Het is een grote bouwplaats © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Volgens directeur Siebe Geerts van HoCoSto is de grootte van deze waterbuffer uniek in Nederland. "Dit is de eerste keer dat we dit op deze schaal doen. Straks worden er zo'n 39 woningen op aangesloten."
Verslaggever Arjen Bosselaar op Vlieland
De aanleg is nog wel een enorme klus. "De laatste folie gaat er nu in, dat moet ervoor zorgen dat het water blijft zitten. Dan hebben we een mooi zwembad. Er komt een speciaal spaceframe in zodat er later weer gewicht op kan. Er komt weer gras overheen, zodat niemand er wat van ziet."
In een van de waterbuffers wordt een 'spaceframe' getakeld © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar