Psycholoog over omgaan met de nieuwe lockdown: "Zoek verbinding"

Al willen we optimistisch blijven, het vraagt energie en veerkracht om het nieuws van de nieuwe lockdown te verwerken. Psycholoog Anneke Hol fan GGZ Friesland legt uit hoe we ermee om kunnen gaan.
Anneke Hol, psycholoog bij GGZ Friesland © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
"Wat me deze keer wel opvalt, is dat ik wat meer afstomping in mijn omgeving zie", zegt Hol. "Mensen reageren wat vlakker, alsof het ze niet meer zo raakt als eerdere keren."

Heftig

Volgens haar moeten we ons er goed bewust van zijn dat dat eigenlijk niet normaal is. "Het zijn best heftige dingen. Dit gaat heel erg over jouw eigen persoon en je wezen, en iemand anders bepaalt wat je moet doen en laten en wat je mag. Daar raken we gek genoeg wat aan gewend, omdat het steeds vaker gebeurt."
We kunnen ons zelf volgens Hol een paar vragen stellen om ervoor te zorgen dat we de hoop niet opgeven. "Wat wil ík hier mee? Wat vind ík hierin belangrijk? Wat vind ik ook alweer leuk om te doen? Dat je niet teveel de schouders laten hangen, van: oké, daar gaan we weer, ik heb geen keuze. Daar word je niet blijder van."
Wat telt nu zwaarder? Mag dit ons uit elkaar drijven of kunnen we ook een weg rondom corona vinden in het contact?
Anneke Hol, psycholoog bij GGZ Friesland
Wat we vooral niet moeten doen, is de confrontatie opzoeken, vindt Hol. Het is volgens haar erg belangrijk dat mensen elkaars meningen blijven respecteren, nu de tegenstellingen tussen bijvoorbeeld voor- en tegenstanders van vaccinaties steeds groter lijken te worden.
"Voordat je het weet, zit je in een gevecht wat je eigenlijk uit elkaar drijft. Dat kun je heel erg op de spits drijven, maar wees er alsjeblieft alert op wat het effect daarvan is", zegt Hol.

Tip

Als tip geeft ze mee om nieuwsgierig te blijven naar jezelf en naar hoe een ander de dingen bekijkt, want daar zit verbinding in. "Wat telt nu zwaarder? Mag dit ons uit elkaar drijven of kunnen we ook een weg rondom corona vinden in het contact? Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen dan corona waar je het over kunt hebben."
Lockdown in Leeuwarden © Leo Middelsé, Wytse Vellinga
Anneke Hol