Softwarebedrijf zoekt personeel; op school kinderen al enthousiasmeren

Softwarebedrijf Snakeware in Sneek heeft over de omzetcijfers niets te klagen; die zijn hoger dan ooit. Toch zijn er zorgen over de toekomst. Het wordt namelijk steeds moeilijker om personeel te vinden en dat zet een rem op verdere groei.
Vier jaar geleden kreeg Snakeware de koning op bezoek © ANP
Momenteel heeft het bedrijf zo'n 10 vacatures. Bij Snakeware hebben ze te maken met de bekende braindrain: de uittocht van jonge Friezen naar de Randstad.

Tekort drukt groei

Nooit eerder had Snakeware zo'n hoge omzet als het afgelopen jaar: 4 miljoen euro, zo'n 14 procent hoger dan een jaar geleden. "Maar onze groei had nog een stuk hoger kunnen zijn", zegt directeur Ate van der Meer. "Als we meer en ook eerder nieuwe medewerkers konden vinden."
"We zien dat veel talenten na de opleiding niet in het Noorden blijven, maar vertrekken naar het Westen. De spoeling is dun en daar maken we ons zorgen over."
Er is veel vraag naar digitale diensten, maar het aanbod van personeel is beperkt. "Elke dag worden er nieuwe websites en webshops gebouwd en vernieuwd, dat gaat zo snel, daar kunnen scholen niet snel genoeg op anticiperen."
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om een zaadje te planten.
Ate van der Meer (directeur Snakeware)
Om meer mensen enthousiast te maken over het werk bij een softwarebedrijf gaat Van der Meer zelf een paar keer per jaar bij basisscholen langs. "Dan vertel ik groep 7 en 8 hoe gaaf het is digitale producten te bouwen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om een zaadje te planten. En uit een rondleiding voor leerlingen van het voortgezet onderwijs hebben we zelfs een medewerker overgehouden."

Talententeam

Met de ploeg mensen kan het bedrijf nu niet meer al het werk aan. "Voor het eerst in jaren hebben we weleens 'nee' moeten verkopen aan potentiële klanten omdat we er geen werk meer bij konden hebben." Om toch ook nieuwe klanten te kunnen helpen begint het bedrijf een talententeam. "Met mensen die net van school komen of stage hebben."
Hoewel het bedrijf ook al een vestiging Amsterdam heeft, blijft het ook in Sneek. "We horen in Sneek en dat zal zo blijven." In deze coronatijd werken ze veel hybride, dus thuis. "We hebben zelfs een Fries om utens die vanuit Oostenrijk werkt."
Ate van der Meer van Snakeware