Bijzondere vondst op strand Schiermonnikoog: blauwe haai aangespoeld

Op het strand van Schiermonnikoog is dinsdag een blauwe haai gevonden. Dat is bijzonder, want het leefgebied van de blauwe haai beslaat normaal gesproken de Atlantische Oceaan, niet de Waddenzee. De haai leeft niet meer.
De haai op het strand van Schiermonnikoog © Foppe Peter Schut
Het gaat om een vrouwtje van zo'n 1,95 meter. Aanvankelijk werd gedacht dat het ging om een ruwe haai.
"Ze is inderdaad niet zo blauw, meer wit of grijs", vertelt haaiendeskundige Paddy Walker van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging. "Maar de voorste vinnen zijn te lang voor een ruwe haai."
De haai na het wegslepen © Cynthia Borras
Walker denkt dat de haai drachtig is en mogelijk tientallen eitjes had. Bij het verplaatsen van de haai is er een rood goed uitgekomen. "Dat zou de baarmoeder kunnen zijn zonder pups", zegt Walker na het zien van de foto. "Vreemd dat het er pas later is uitgekomen. De haai ziet er ook een stuk minder opgeblazen uit."

Vorig jaar op Duits Wad

Het is niet voor het eerst dat er een blauwe haai is gevonden aan de Nederlandse kust. Vorig jaar in december is er een levende blauwe haai gevonden in Ouddorp (Zuid-Holland), kort nadat er op het Duitse Waddeneiland Spiekeroog een mannelijke dode blauwe haai was gevonden.
Ik zei: we moeten daar even naartoe.
Foppe Peter Schut vond de haai
De haai op Schiermonnikoog is dinsdagmiddag gevonden door Foppe Peter Schut, op het strand aan de noordwestkant van het eiland. "Ik liep er met m'n vrouw voorbij, op zo'n 100 meter. Met de verrekijker zag ik iets lichtgrijs, met een aparte vorm. Het leek op een zeehond, maar een van de vinnen stond omhoog. Vreemd, dus ik zei: we moeten daar even naartoe."
De haai op het strand van Schiermonnikoog © Foppe Peter Schut
Het viel Schut op dat de haai nog 'helemaal gaaf' was. "Vaak zitten de meeuwen er direct bij, die pikken de ogen er vaak uit. Hij lag al even op het droge."

Bewaren in Leiden

De gemeente heeft de haai dinsdag weggehaald. Het dier wordt donderdag van Schiermonnikoog naar Lauwersoog gebracht. Onderzoeksinstituut Naturalis haalt de vis dan op en brengt hem naar Leiden.
Bij Naturalis wordt de haai opgenomen in de wetenschappelijke collectie. "Daarmee stellen we 'm veilig voor toekomstig onderzoek", zegt Esther Dondorp van Naturalis. "Het kan zeer waardevol zijn om de gezondheid van de oceanen te onderzoeken."

Maanvis

Onlangs spoelde op Ameland een maanvis aan. Die ligt inmiddels bij Naturalis in de vriezer. "Daar hebben we monsters en dna van verzameld. Wat ik begrepen heb, maar dat durf ik nog niet met de hand op het hart te zweren, is dat daar een parasiet op is gevonden", vertelt Braun. "Een soort kreeftje, waarvan we nog niet wisten dat die voorkwam op maanvissen."
Bart Braun van Naturalis