Van der Molen (CDA) na 9 maanden terug in de Kamer: "Het werk is eindeloos"

Na 9 maanden is CDA-Kamerlid Harry van der Molen weer terug in de Tweede Kamer. Nu het regeerakkoord er is, kan hij onmiddelijk aan de slag, bijvoorbeeld door zich te buigen over het leenstelsel voor studenten.
© Omrop Fryslân
"Altijd doorjagen": daar kreeg Kamerlid Van der Molen volgens hemzelf de burn-out van die hem 9 maanden lang uit de Kamer hield. "Als je batterij compleet leeg is, houdt het een keer op."
Toch zag hij het niet aankomen, zelfs niet met een werkweek van 80 uur. "Je hebt vaak een paar weken dat het rustiger is, dan tank je weer wat bij. Maar bij mij was het permanent druk. Ik kan veel hebben, toch was het ook voor Harry een keer 'ho'."
Harry van der Molen (CDA) in It Polytburo:
Van der Molen is niet het enige Kamerlid dat de afgelopen tijd overspannen thuis zat. Voor de ziekteperiode van partijgenoot Pieter Omtzigt kwam veel aandacht in de media. "Je hebt als Kamerlid niet veel ondersteuning en het werk is eindeloos. Op een gegeven moment heb je zoveel verantwoordelijkheden, er komen zoveel onderwerpen op je af."
In It Polytburo bepraten presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema alle weken met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitsturing
Van der Molen zegt dat hij wel geleerd heeft van de burn-out. "Als ik dit soort gedrag voel op die manier, dan is het een signaal dat ik het rustiger aan moet doen."

'Anderhalve medewerker'

De Kamerleden kregen hulp van medewerkers, maar 'anderhalve medewerker' is volgens Van der Molen niet genoeg. "In het nieuwe regeerakkoord wordt weer extra geld vrij gemaakt voor de hulp van Kamerleden, dat is echt nodig. Als jij het kabinet goed wil controleren, moet je door zoveel papier heen, dat kan je niet in je eentje doen."
"Anderhalve medewerker is niet voldoende":
Als woordvoerder van het hoger onderwijs heeft Van der Molen met het nieuwe regeerakkoord in elk geval al een belangrijke onderwerp waar hij zich nu in kan vastbijten. Voor de studenten in Nederland wordt het leenstelsel geruild voor de basisbeurs. Mensen die gestudeerd hebben in de tijd van het leenstelsel, krijgen compensatie.
Er wordt nu gepraat over een compensatie van 3.000 euro, maar Van der Molen wil wachten op de concrete bedragen. "Ik was altijd al tegen een leenstelsel, het CDA ook. Ik vind dat dit netjes moet worden geregeld."

'Ingewikkeld'

"Niet iedereen heeft zo'n grote berg liggen. We hebben ook nog de groep van mensen die gewoon uit eigen beurs zoveel heeft bijgelegd, zodat hun kinderen met nul euro schuld kunnen afstuderen. Ik vind dat we ook naar die groep moeten kijken. Die puzzel is nog wel ingewikkeld."
Harry van der Molen over de Lelylijn:
Een groot succes in het regeerakkoord is volgens gedeputeerde Avine Fokkens de komst van de Lelylijn. "Het moet allemaal nog", zegt Van de Molen. Hij wijst op de 3 miljard die het plan zal kosten. "Dit zijn hele ingewikkelde projecten. Het Noorden moeten eensgezind blijven. Alle provincies moeten er evenhard aan trekken. Dat is altijd spannend.
Het plan heeft een hoog prijskaartje. "Het goede van het regeerakkoord is dat er nu 3 miljard op het kleed ligt, net als een hele duidelijke opdracht aan het ministerie." Hij denkt dat de provincies en gedeputeerden terecht positief zijn. "Maar dit soort projecten zijn zwaar."

Stimulans voor de huizenmarkt

Met de Lelylijn moet ook de huizenmarkt een stimulans krijgen. "In de plannen van de regering houdt de woningbouw op bij Zwolle. Daarboven waren geen plannen. "In de dorpen worden huizen opgekocht en hebben starters geen plek, ziet het Kamerlid.
Van der Molen: "Dat kan niet. Er moet hier woningbouw komen. Toen was de discussie over de Lelyline er al, en dat was eigenlijk de manier om ervoor te zorgen dat Fryslân niet achteraan in de rij staat bij de woningbouw

Meer bedrijven naar de provincie

Het plan moet er ook voor zorgen dat er meer bedrijven in de provincie komen. "Jonge mensen moeten niet allemaal in Amsterdam gaan werken door de Lelylijn. Ze moeten een bedrijf om de hoek hebben waar ze gewoon kunnen werken. Dat ze gewoon in het dorp bij hun familie kunnen wonen. Dat is eigenlijk het idee waar het allemaal om draait."
Harry van der Molen over de gaswinning:
In het regeerakkoord gaat het ook over de gaswinning bij Ternaard. 'We ronden de procedure rond Ternaard af, we geven geen nieuwe vergunningen voor gaswinning af onder de Waddenzee', staat in het akkoord. "Dat tweede vind ik een hele belangrijke, die hebben we in ieder geval", zegt Van der Molen over de zin dat nieuwe vergunningen er niet komen.
"Ik heb het direct nagevraagd; wat betekent dat? Het valt wel op, dat Ternaad in het regeerakkoord staat. Het antwoord was: dit betekent zeker niet dat het definitief doorgaat. Ook niet dat het definitief wordt afgewezen. Maar de Kamer is wel heel kritisch."
© Omrop Fryslân