Dorps- en buurthuizen "op omvallen" door hoge energieprijzen
Besturen van dorps- en buurthuizen maken zich zorgen over de stijgende stroom- en gasprijzen. Bijna de helft van alle besturen zegt dat de hogere rekeningen een gevaar zijn voor de exploitatie.

Dat blijkt uit een enquête van stichting Doarpswurk, die zich inzet voor de leefbaarheid van de lokale gemeenschap. De enquête is verspreid onder 250 Friese dorps- en buurthuizen. Bijna veertig procent van de respondenten ziet de hoge energieprijzen als gevaar.
"We wisten natuurlijk wel dat er problemen waren en dat de energieprijzen de afgelopen tijd zijn geëxplodeerd", zegt Theo Andreae, voorzitter van Doarpswurk. "Maar dat dat voor zoveel dorps- en buurthuizen een dreiging voor de exploitatie betekent, daar ben ik wel van geschrokken."
Nieuwe klap
Door de coronabeperkingen wordt er dan wel minder gas en elektra gebruikt, maar alle buffers waren al opgemaakt. "Dit is de klap die daarover heen komt. Voor een steeds groter wordende groep wordt het daardoor lastiger om het draaiende te houden."
Door corona zit er al niet veel vet meer op de botten.
De gasprijzen zijn in een jaar tijd bijna tien keer over de kop gegaan. Voor veel dorpshuizen is dat een extra groot probleem, omdat de energierekening vaak de grootste uitgave is, zegt Andreae. "Dorpshuizen drijven op vrijwilligers en door corona zit er al niet veel vet meer op de botten. Dus een hoop van die dorpshuizen staan hierdoor op omvallen."
Er zijn al een paar die de komende tijd de rekeningen niet kunnen betalen en daarom de deuren gesloten houden. "En ik houd mijn hart vast, want het worden er steeds meer."
Steun nodig voor verduurzaming
Andreae denkt dat het verduurzamen van dorpshuizen een oplossing kan zijn. Maar daar is natuurlijk geld voor nodig. "Een groot aantal is al bezig met het verduurzamen en veel anderen willen het graag. Maar de maatregelen die je daarvoor moet nemen kosten ook geld."
"Wij willen vanuit Doarpswurk in gesprek gaan met gemeenten en de provincie", zegt Andreae. "En dat is echt niet om de hand op te houden en om geld te vragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om renteloze leningen waarmee dorpshuizen duurzamer kunnen worden gemaakt. Zo gaat de gasrekening naar beneden en kan misschien voorkomen worden dat ze de deuren moeten sluiten."