Strand van Schiermonnikoog ligt vol met dode kanoeten

Op Schiermonnikoog zijn de afgelopen twee dagen grote aantallen dode kanoeten gevonden. Het zou om vele honderden exemplaren gaan.
"Ik hoop dat deze kanoet het nog redt":
"Het strand ligt er vol mee", zegt Pim Lollinga van Faunavisie Wildcare tegen RTV Noord. Op de onderzoektafel in het opvangcentrum ligt een luguber tableau van 26 dode kanoeten, een scholekster en een wulp.
"Al deze vogels lagen op een ongeveer dertig vierkante meter, dichtbij de veerdam. Ik heb gevraagd om ze te verzamelen zodat ze onderzocht kunnen worden."

'Slachting'

Het gaat niet alleen om Schiermonnikoog. Er komen ook meldingen binnen van zieke en dode kanoeten die verderop, in de provincie Groningen, worden gevonden.
"Dat is heel bijzonder", zegt Lollinga. "want het is een typische wadvogel." Volgens hem is er sprake van een ware slachting onder de kanoeten. Dat zijn strandlopers, waarvan een deel in het Waddengebied overwintert en een ander deel vanuit het noorden in datzelfde gebied neerstrijkt om later door te trekken richting Afrika.
Het is heel zielig om te zien.
Pim Lollinga (Faunavisie Wildcare)
"Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat de sterfte veroorzaakt wordt door vogelgriep", zegt Lollinga. "Wat de verschijnselen zijn? Slingeren met het kopje, trillen, de oogjes gaan open en dicht, het is heel zielig om te zien. Euthanasie is dan eigenlijk nog de enige manier om het vogeltje te helpen."

Sjippe net genôch

De door Lollinga verzamelde vogels gaan vrijdag naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht voor onderzoek. "Alleen bloedonderzoek kan aanwezigheid van het vogelgriepvirus aantonen."
Hij wil ook nog een waarschuwing geven. "Als je een vogels met verdachte verschijnselen hebt aangeraakt, ontsmet je handen dan. Alleen wassen met zeep is niet voldoende."