Nieuw toeslagensysteem mooi voor toekomst: "Hoop dat ze ervan hebben geleerd"

De vier coalitiepartijen zeggen geleerd te hebben van de toeslagenaffaire. De vergoeding voor de kinderopvang wordt voortaan niet meer aan de ouders, maar aan de opvang betaald. Affaireslachtoffer Anoeska de Vries moet het eerst nog maar zien voordat ze gelooft dat het beter wordt.
Anoeska de Vries © Omrop Fryslân, René Koster
De Vries verloor door de affaire haar baan en kon haar eigen bedrijf niet meer voortzetten. Haar wantrouwen in het kabinet is ernstig aangetast. "Het kabinet is begin dit jaar opgestapt, maar dezelfde vier partijen regeren nu door. Dus ik hoop dat ze ervan geleerd hebben, maar dat moet eerst nog maar blijken."
Door de nieuwe regeling moet worden voorkomen dat ouders geld terug moeten betalen. "Dat is een hele zorg minder voor veel ouders. Voor ouders die het niet allemaal begrijpen met het invullen van het papierwerk. Daar is veel in misgegaan."
Ik hoop dat mijn kinderen later niet de zorgen hebben die ik heb gehad.
Anoeska de Vries
Dus mocht het inderdaad beter worden, dan is De Vries met name blij voor mensen die in de toekomst kinderen in de opvang hebben. "Voor de komende generatie vind ik het prachtig. Voor mijn eigen kinderen ook. Ik hoop dat ze later niet de zorgen hebben die ik heb gehad."
De Vries is zelf nog niet klaar met alle ellende. "Ik heb mijn compensatie en de erkenning gehad. Daarom lijkt het oké. Maar ik heb veel schade gehad. Ik ben mijn bedrijf verloren. Er zijn zoveel dingen kapot gemaakt, ik ben nog weer aan het opbouwen. "