Friso Douwstra blij met kabinetssteun Thialf: "Het ziet er heel goed uit"

"Het ziet er heel goed uit", zegt gedeputeerde Friso Douwstra, die Thialf in zijn portefeuille heeft. Met het nieuwe regeerakkoord is duidelijk geworden dat het ijsstadion de komende vier jaar kan rekenen op een miljoen per jaar.
Friso Douwstra © Omrop Fryslân
Het woord Thialf wordt slechts eenmaal genoemd in de budgettaire bijlage van het coalitieakkoord, en dan ook nog eens tussen twee haakjes: "Vanaf 2022 is structureel 25 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van sport en bewegen in het kader van het bevorderen van de gezondheid (inclusief Thialf)."

In contact met ministerie

Het bedrag van 1 miljoen is het bedrag dat het ijsstadion structureel tekortkomt. De vier miljoen voor de komende vier jaren komen uit de structurele bijdrage van 25 miljoen euro die beschikbaar is voor het stimuleren 'van sport en bewegen'.
Directeur Marc Winters van Thialf heeft in andere media al aangegeven het fantastisch nieuws te vinden. De Tweede Kamer moet nog wel groen licht geven, maar enkele weken geleden ging de Kamer ook akkoord met een eenmalige bijdrage van 1 miljoen euro.
Gedeputeerde Friso Douwstra
"Ik ben blij met de signalen, die zien er goed uit", zegt Douwstra. "De komende weken blijven wij in contact met het ministerie."

"Goed eind op weg"

Op 11 januari gaat de gedeputeerde Provinciale Staten informeren over de stand van zaken. "Wij zijn er nog niet", geeft Douwstra toe. "Thialf is altijd een uitdaging geweest. Maar uiteindelijk is Thialf niet het probleem, maar juist een uitkomst voor de breedte- en topsport. Dat moeten wij met elkaar steunen. Wij zijn een goed eind op weg om de uitdagingen op te lossen."
Zo zou het ijsstadion in Heerenveen ook nog meer een centrum moeten worden voor sporten, zoals het kunstschaatsen en de shorttrack. "Andere sporten zijn van harte welkom, dat is ook een van de punten waar de KNSB mee bezig is. Naar aanleiding van het rapport van Pier Eringa zijn de partijen er al mee bezig om dat voor elkaar te krijgen."