Franeker schakelt alle lichten uit voor sterrenhemel-project Daan Roosegaarde
Franeker gaat van licht naar donker. Kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde start in de Friese stad met een lichtproject: Seeing Stars. Dat moet lichtvervuiling tegengaan en het ervaren van de sterrenhemel als een vorm van universeel erfgoed op de kaart zetten.

Franeker is de startlocatie van het internationale lichtproject, dat ook naar steden als Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reijkjavik verhuist. Eerer dit jaar zijn er in Franeker al opnames gemaakt, in samenwerking met de gemeente.
Schoonheid van de sterrenhemel
Door het licht uit te doen wil Roosegaarde de schoonheid van de hemel en de sterren tonen. In samenwerking met UNESCO Nederland wil Roosegaarde steden oproepen het natuurlijk nachtlicht terug te brengen. Dat moet tevens mensen het gevoel geven dat ze met elkaar verbonden zijn.
Franeker is opgenomen op initiatief van Merk Fryslân, dat graag aandacht wil voor het Waddengebied. Er is een film gemaakt waar ook burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke in aan het woord komt. Zij is er trots op dat haar stad de sterren weer even naar de inwoners brengt.
Verborgen lichtvoorstelling
"Ik realiseerde me dat er iedere nacht een geweldige lichtvoorstelling in onze lucht verborgen is", zegt Roosegaarde. "Seeing Stars brengt de sterren terug naar onze eigen straat. De sterren zijn één lichtschakelaar van ons verwijderd."
Daan Roosegaarde over het project
"Het doel is om verbeelding en verwondering terug te brengen; een nieuw licht in deze soms donkere tijden", geeft de kunstenaar aan. Volgens hem heeft iedereen het recht om de sterren te zien. Andere steden zouden interesse hebben in het project waarmee de niet-essentiële lichten worden uitgezet.
Een pikzwart Franeker, voor 'Seeing Stars':
Meer dan 80 procent van de wereldbevolking leeft onder luchten waar veel lichtvervuiling is. Seeing Stars wil aansluiten bij de beweging die eerder tegen lichtvervuiling streed met Nacht van het Wad, Earth Hour, Nacht van de Nacht, de International Dark-Sky Association en UNESCO.

In Franeker is er dinsdag een voorstelling met een livestream met Roosegaarde en de vertoning van de film. Daar zijn ook burgemeester Waanders en Adrie Warmenhoven van het Eise Eisinga Planetarium bij. Het 18e-eeuwse schaalmodel van het zonnestelsel is vrijdag door de ministerraad officieel voorgedragen als UNESCO werelderfgoed.
Volgens Roosegaarde is de keuze voor Franeker ook vanwege de band van de stad met de astronomie.
Daan Roosegaarde is als lichtkunstenaar al bekend van onder meer de lichtstrips bij de sluizen op de Afsluitdijk en de hemel van blauw waterlicht in de Leeuwarder binnenstad.