Grote drukte bij kerstpakkettenleveranciers: "We kunnen veel, maar dit gaat niet lukken"

Kerstpakkettenleveranciers beleven gouden, ontzettend drukke tijden. Omdat op het laatste moment duidelijk is geworden dat kerstslokjes en kerstfeesten er niet in zitten vanwege coronamaatregelen, besluiten veel werkgevers flink uit te pakken met het kerstpakket.
Grote drukte bij kerstpakkettenleveranciers:
Soms moeten de kerstpakkettenleveranciers op het laatste moment nee verkopen. Vooral bij grotere opdrachten, vertelt Marjon Folkerts van Kerst & Kado in Drachten. Vijftien medewerkers van de dagbesteding zijn daar sinds oktober aan het inpakken. Folkerts heeft het ontzettend druk: "Ik heb wel eens gedacht: Was het maar 1 januari." Maar dan is het weer weekend en dan gaan ze gewoon weer verder.
Vooral grotere partijen krijgen ze niet op tijd af. Twintig pakketten lukt nog wel, maar als het er 75 zijn, wordt het lastig. Folkerts: "We kunnen veel, maar dat gaat gewoon niet lukken."
© ANP
De drukte bij de kerstpakketten merkt PostNL ook. De bezorgers lopen de komende dagen over van de kerstkaarten en -pakketten.
"Op dit moment kom ik bij 170 adressen", begint postloper Jeanina Bakker haar verhaal. Haar route ligt in Heerenveen. "Gewoonlijk is dat tussen de 80 en 100. Dan kun je dus zien hoeveel erbij gekomen is. En dan is maandag ook nog een rustige dag. De rest van de week is het nog drukker. Maar wij moeten gewoon rustig blijven. Je kunt niet harder werken dan je doet."
Jeanine Bakker van PostNL © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De stroom kerstpakketten houdt aan. De trend van dit jaar is meer verse producten en duurdere kerstpakketten. Was de waarde van een pakket afgelopen jaar zo'n 35 tot 45 euro, nu komt het wel op 75 euro uit. De bedrijven en instellingen willen duurdere pakketten omdat er vorig jaar vanwege corona niet veel van gekomen is. Het geld dat daarvoor gereserveerd was, wordt opgeteld bij het bedrag van dit jaar.
"Pakketten zijn dit jaar groter dan ooit", zegt Marjon Folkerts. "Bedrijven willen uitpakken, want de afgelopen jaren lag alles steeds stil. Dit is mogelijk nog een kleine goedmaker."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij PostNL